fbpx

Zadranin Erol Gaši u Rumunjskoj zastupa hrvatske socijaldemokrate

Mladi socijaldemokrati iz nekoliko europskih zemalja među kojima i Zadranin Erol Gaši, član gradskog SDP-a, obišli su kolege u Rumunjskoj i dali im podršku u kampanji za predstojeće parlamentarne izbore

Erol Gaši, član zadarskog Gradskog odbora SDP-a, ovih dana boravi u Bukureštu gdje kao jedini hrvatski socijaldemokrat, sudjeluje u kampanji europskih socijaldemokrata (PES). U toj se zemlji, naime, već uvelike zahuktala predizborna kampanja za nadolazeće parlamentarne izbore pa su socijaldemokrati iz nekoliko europskih zemalja svojim kolegama došli dati podršku.

– Kolege iz Mađarske, Portugala, Španjolske, Francuske, a posebno domaćina iz Rumunjske, bili su oduševljeni dolaskom aktivista PES-a iz Hrvatske. Poželjeli su nam iskrenu dobrodošlicu u veliku europsku obitelj izražavajući ujedno i želju da što skorije posjete našu zemlju o kojoj su čuli puno lijepih stvari – rekao nam je Gaši koji prvi put boravi u toj zemlji. Upravo zato, kaže, nije znao što ga tamo čeka s obzirom na to da je riječ o zemlji koja se među posljednjima priključila Europskoj Uniji.

– Već po dolasku sam primijetio kako je Rumunjska zemlja velikih nesrazmjera u kvaliteti življenja, od trošnih ruralnih dijelova gdje kuće izgledaju kao da će se svakog trenutka urušiti, pa do samog centra Bukurešta koji se ljepotom ne može posramiti niti jednog većeg grada zapadne Europe – priča Gaši pun dojmova nakon što je s kolegama socijaldemokratima obišao metropolu. Što se samih izbora i načina provođenja kampanje tiče, istaknuo je kako je Bukurešt podijeljen na šest izbornih sektora, odnosno izbornih jedinica.

– U razgovoru s rumunjskim kolegama saznali smo da je najveći problem ove zemlje korupcija, zbog koje je i njihov bivši premijer Adrian Nastase završio u zatvoru. Ali domaćini su prilično uvjereni kako se zemlja kreće u dobrom smjeru te da će sadašnji premijer Viktor Ponta odraditi dobar posao u budućnosti – naglašava Gaši, dodajući još kako su njihovi rumunjski kolege socijaldemokrati prije samih parlamentarnih izbora dogovorili koaliciju sa dvije veće stranke u Rumunjskoj. Tamošnje ankete, kaže Gaši, pokazuju kako bi ta koalicija lijevog bloka mogla pobijediti na predstojećim izborima i to uvjerljivo, sa 62 posto glasova.

– Bit će to nastavak okretanja europskih zemalja prema politici socijaldemokratske opcije te će ova zemlja, koja i dalje spada u red najsiromašnijih zemalja EU, na krilima socijaldemokratske opcije tražiti put za bolje sutra – u duhu socijaldemokracije zaključio je Gaši.

Izvor: Zadarski list