fbpx

Zarezao ga bajunetom kako bi mu pio “ustašku krv”

Nakon što je Vrhovni sud Republike Hrvatske prihvatio žalbu i ukinuo presudu bivšem martićevcu Nikoli Munjesu (42) iz Benkovca, kojom je u veljači prošle godine na Županijskom sudu u Zadru zbog ratnog zločina nad civilima hrvatske nacionalnosti u Perušiću 1991. godine, osuđen na devet godina zatvora, splitski sud jučer ga je osudio na pet godina zatvora. Sudsko vijeće smatra da je njegova krivnja dokazana, ali je zbog protoka vremena od 21 godine smanjilo kaznu.

Munjes je bio optužen zbog toga što je kao krajiški milicajac 22. rujna 1991. godine bajunetom po vratu zarezao Hrvata Duju Pešuta te mu tu krv polizao govoreći kako će mu se napiti ustaške krvi, ali i zbog toga što ga je maltretirao i tukao kundakom po cijelom tijelu i glavi govoreći da se “ustaške zmije ubijaju udarcima u glavu”. Sudac Radman je pri obrazloženju prve presude istaknuo kako je Munjes počinio teško zvjerstvo jer je nenaoružanom čovjeku nanosio ozljede, iživljavao se nad njim, zadavao karate udarce i pio mu krv samo zbog različite vjerske i nacionalne pripadnosti.

Munjes se tijekom cijelog sudskog postupka u Zadrubranio ponavljajući da nije kriv te da je zločin počinila osoba izgledom slična njemu, a tijekom suđenja imenovao je nekoliko osoba među kojima na koncu dokaznog postupka i Željka Ležaju iz Biljana Gornjih. No sudsko je vijeće pod predsjedanjem suca Radmana njegov iskaz procijenilo kao neistinit i iskonstruiran s ciljem izbjegavanja kaznene sankcije, a tome u prilog išla je i činjenica da ga je u prostorijama policije Dujin brat, Ante Pešut, prepoznao

Munjes je u pritvoru od 20. listopada 2010. godine, odnosno od izručenja Hrvatskoj nakon što je 25. rujna iste godine uhićen u Crnoj Gori na temelju međunarodne tjeralice.

Izvor: Zadarski list