fbpx

Završnica negativna, jesen pozitivna

Kako se polusezona približavala kraju, Zadranke su ostajale bez gasa i početno kašljucanje protiv Splita pretvorilo se u pravu gripu

Nakon pet kola A-1 lige košarkašice Zadra imale su omjer pobjeda i poraza 4-1. U preostalih šest utakmica upisale su samo jednu pobjedu (Trešnjevka 2009) pa su na kratki odmor otišle s negativnim omjerom – 5:6. Porazi iz dvoboja s Jollyjem, Gospićem, Novim Zagrebom i Medveščakom su u rubrici očekivanih (istina, neki od njih ne baš s tolikom razlikom), a neuspjesi na gostovanju u Omišu i u domaćem ogledu sa Splitom nisu senzacija, ali nisu nužno ni realan pokazatelj omjera snaga Zadranki i njihovih protivnica. Jer nisu to tako dobre ekipe da bi im Zadar ubacio ukupno svega 109 poena (53 + 56).

Usporedba rezultata u prvim kolima i onima nakon toga pokazuje da su Zadranke, kako se polusezona približavala kraju, ostajale bez gasa i početno kašljucanje protiv Splita prošle subote pretvorilo se u pravu gripu. Opet, ovaj Split je najbolji Split koji je u Zadru gostovao od 2006. godine, a već nakon nekoliko minuta bilo je jasno da Zadranke nisu imale svoj dan. E, sada, kako je to Split u prošlom kolu izgubio kod kuće od Pletera, koji je Zadar nadigrao na Višnjiku, drugo je pitanje. A odgovor na to pitanje dobrim se dijelom oslanja i na vrlo jasnu sliku Zadra u posljednjim kolima. Sliku Zadra koji nije ni blizu forme s početka sezone.

Fanatičnost
U košarci štošta (neki će reći i sve) polazi od obrane i Zadar u tome nije iznimka. No, kad stane napadački učinak, onda je teško pobijediti samo na račun onoga što ste obranili. U zadarskoj ekipi tek su dvije igračice koje napadački mogu povući ekipu. Antonia Erslan je to bila od prvog kola, a vrlo brzo pridružila joj se i Davorka Balić.

Jednom je sjajno napadački odigrala i Žana Cvjetković (njena je uloga primarno razigravačka) i tako je Zadar i došao do važnih pobjeda. No, Erslan više nije mogla, Balić je vukla kako je znala, ali u ostatku društva nema djevojke koja može pogoditi kad je gusto. I to je jedan od razloga zašto Zadar završnicu jeseni nije odigrao na višoj razini. Još kad izostane poslovična borbenost Zadranki, kao što se to dogodilo protiv Splita…

– Nemamo igračica koje neke stvari mogu rješavati individualnom kvalitetom. Dakle, naša borbenost mora biti na granici fanatičnosti. Jedino tako nekoga možemo pobijediti – rekla je o ovoj tematici Marija Mazija, trenerica.

(Samo) podcjenjivanje
Jedna utakmica, ma kako loša bila (ona protiv Splita je to doista bila), neće promijeniti sliku o uspješnoj polusezoni “bijelo-plavih”. I tu nema dvojbe jer ne vjerujemo da bi se našao itko tko prije početka sezone ne bi potpisao trenutačni omjer pobjeda i poraza. U prilog tome ide i činjenica da je ove sezone A-1 liga jača nego mnogih prethodnih godina, da osim vodećeg četverca postoji nekoliko klubova, među njima je i Zadar, s vrlo solidnim igračkim kadrom te da nema ekipe koja bi već na polusezoni potpisala kapitulaciju. Istina, Agrama je trenutačno bez pobjede, no taj sastav ima i previše iskustva u borbi za ostanak posljednjih sezona tako da društvo iz Trnskog ne treba otpisivati. No, ni na Višnjiku ne trebaju sami sebe – podcjenjivati. Jer, primjerice, postova Cvjetković, Balić, A. Erslan, Nikpalj i Majstorović izgleda itekako respektabilno, posebno na domaćem terenu. Uostalom, da je tih pet djevojaka staviti u neku protivničku ekipu na njih bi na Višnjiku itekako gledali s respektom. Zar ne?

ZADAR NA POLUSEZONI
1. kolo: PGM RAGUSA 65:61

2. kolo: Agram 78:59

3. kolo: JOLLY JBS 66:82

4. kolo: Rockwool Pula 82:73

5. kolo: PLETER 87:68

6. kolo: Gospić 44:83

7. kolo: NOVI ZAGREB 66:95

8. kolo: Medveščak 45:99

9. kolo: TREŠNJEVKA 2009 70:58

10.kolo: Studenac Omiš 53:66

11.kolo: SPLIT 56:85

Napomena: Velikim slovima označene su domaće utakmice.

NAJMANJE SKOKOVA U LIGI
Jedan klasični centar minimum je u košarkaškim ekipama. No, Zadar ni taj minimum nije ispunio, a bez barem jedne visoke igračice teško je graditi ozbiljn(ij)e planove. Očekivane probleme pod košem potvrdila je i statistika jer je sa 28,55 skokova po utakmici Zadar najlošiji u ligi. Posebno je kritičan obrambeni skok u kojem su Zadranke također na posljednjem mjestu (19,09).

ANTONIA ERSLAN S NAJBOLJOM VALORIZACIJOM
Prema podacima sa službene internet stranice HKS-a najbolju valorizaciju kod Zadranki nakon 11 kola ima Antonia Erslan (14,36) koja je na devetom mjestu najboljih igračica lige. U početnim kolima Erslan je čvrsto držala drugo mjesto, iza neuhvatljive Luce Ivanković (32.00). S prosječno 16,64 poena po utakmici Erslan je najefikasnija Zadranka i četvrta igračica lige (Ivanković je vodeća sa 21,67). Erslan je i najpreciznija Zadranka i šesta ukupno u tricama (11-21, 51%) . Davorka Balić ima najbolji postotak s linije slobodnih bacanja u ligi (24-27, 89%), a u ovom statističkom elementu Erslan je na sedmom mjestu (24-29, 83%). Žana Cvjetković sedma je ukupno po broju asistencija (2.73 po utakmici), a Balić je s prosječno jednom blokadom na petom mjestu…

Izvor: Zadarski list