fbpx

ZRNIĆ MARINOVIĆ: Plaćao sam neobavljene poslove Fimi mediji i donirao HDZ

Zadarski poduzetnik Miho Zrnić Marinović potvrdio je na suđenju u slučaju Fimi medija da je marketinškoj agenciji po kojoj je nazvana najveća korupcijska afera u hrvatskoj politici plaćao račune za neobavljene poslove, ali i da je tada vladajućem HDZ donirao više od dva milijuna kuna u gotovini.

“Žena i ja smo odlučili donirati stranku u humanitarne svrhe. Kako je HDZ bio na vlasti odlučili smo dati njima, da je bila neka druga stranka dali bi njoj”, posvjedočio je vlasnik tvrtke “Odlagalište sirovina” koja je bila predmet više istraga zbog izvlačenja novca iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Zrnić je ispričao da je HDZ-u u dva navrata donirao po milijun kuna te da je više od 100 tisuća kuna stranci donirala i njegova tvrtka.

Za donacije koje je u gotovini nosio u središnjicu stranke nije dobio nikakvu potvrdu, no kasnije su ga ipak nazvali i poslali mu zahvalnicu. Tvrdi da u to vrijeme nije bio član HDZ-a, ali da se učlanio kasnije. U međuvremenu su ga, kaže, prestali pozivati na sastanke, a on je odustao od plaćanja članarine.

“Šef zadarskog HDZ-a u novinama je rekao da me ne poznaje pa pretpostavljam da više i nisam član”, kazao je Zrnić Marinović.

Prilikom predaje prve donacije u središnjici HDZ-a upoznao je jednog optuženika u slučaju Fimi medija Mladena Barišića, tadašnjeg šefa Carine, koji je kao stranački rizničar, po tvrdnjama tužiteljstva bio zadužen za punjenje tzv. crnog fonda.

Za Fimi mediju čuo je, kaže, od tadašnjeg šefa Fonda za zaštitu okoliša Vinka Mladinea, a na njegov je nagovor tu agenciju angažirao za organizaciju domjenka u povodu otvaranja pogona za sortiranje i brojanje pet ambalaže. Iako domjenak nije održan zbog problema s dozvolom za otvaranje pogona “Odlagalište sirovina” im je “greškom” platilo račun.

Iako je u istrazi kazao da su s Fimi medijom poslovale i njegove druge tvrtke danas je tvrdio da se ničega ne sjeća jer “loše pamćenje ima već 10 do 20 godina”.

I direktor tvrtke “Brodska Posavina” Pero Ćosić posvjedočio je da je Fimi mediji platio gotovo 200 tisuća kuna za posao koji u konačnici nisu obavili.

Zaprešićki obrtnik: HDZ me tražio donaciju za posao na izgradnji trgovačkog centra

Zaprešićki obrtnik Stjepan Mihaliček posvjedočio je da ga je “žena iz tajništva HDZ-a” tražila da uplati donaciju za stranku kako bi dobio posao na izgradnji trgovačkog centra kroz koji će mu se vratiti uplaćeni novac.

Nakon poziva iz središnjice Mihaličeku je, kazao je, uslijedio telefonski poziv iz Fimi medije u kojem su ga tražili da plati domjenak za HDZ u iznosu od 100 tisuća kuna. Marketinška agencija po kojoj je nazvana najveća korupcijska afera u Hrvatskoj potom mu je poslala račun na gotovo 100 tisuća kuna, no posao na izgradnji centra West Gate Mihaliček nikada nije dobio.

“To mi je bilo neobično, no čuo sam da su i druge kontaktirali i da je to bila praksa. Rekli su da imaju listu poduzetnika s područja Zaprešića i da smo tako izabrani”, posvjedočio je Mihaliček.

Na pitanje odvjetnika HDZ-a koji je kao prva politička stranka optužen u ovom postupku Mihaliček je kazao da ne zna je li domjenak koji je navodno platio na kraju i održan.

“Na fakturi koju je potpisala vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak pisalo je ime restorana ‘Stara Hiža’ koji se prema podacima s interneta nalazi negdje na Staroj karlovačkoj”, dodao je Mihaliček. No, ustvrdio je da Fimi mediji nije slao nikakve podatke o svom obrtu te da su svi potrebni podaci već stajali na računu.

Kako na kraju nije dobio ni dogovoreni posao Mihaliček je pokušao kontaktirati Fimi mediju, no tamo mu se nitko nije javio.

Na pitanje optuženog bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera je li siguran da je uplaćeni novac bio namijenjen HDZ-u Mihaliček je kazao da to ne može tvrditi, ali da je to logičan slijed ako ga s istim riječima najprije zovu iz tajništva HDZ-a, a potom iz Fimi medije.

Suđenje za izvlačenje 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki nastavlja se sutra ispitivanjem novih svjedoka.

Izvor: Slobodna Dalmacija