fbpx

Analitičari predviđaju potpuni krah auto industrije u 2013. godini

Analitičari i čelnici automobilskih divova predviđaju kako će prodaja automobila u Europi ove godine biti još gora za sve proizvođače automobila.

– Sadašnja neizvjesnost intenzivno će se povećati ove godine, posebno u zapadnoj Europi. Na tržištima su sve veći izazovi, a konkurencija također postaje sve veća – izjavio je Christian Klingler, direktor prodaje Volkswagena na globalnoj razini, na ‘North American International Auto Showu’ u Detroitu.

Činjenica je, kako je njemačko tržište uspjelo izbjeći rastuću europsku dužničku krizu koliko god je to moguće bilo no sada se suočava sa recesijom pri čemu će doći do slabljenja potražnje, zbog čega su očekivanja analitičara kako će ova godina biti još gora nego prošla za auto industriju. Rastuća nezaposlenost, smanjenje budžeta i povećani dužnički strahovi utječu na potrošačku potražnju i otežavaju proizvođačima automobila da zadrže svoje radnike i zaposle previše praznih tvorničkih kapaciteta, piše Inautonews.

Nažalost, europski čelnici u auto industriji neće biti u stanju poduzeti drastične mjere restrukturiranja koje su pomogle auto industriji SAD tokom globalne financijske krize, jer su ugušeni od strane političara te društvenog pritiska da se zadrže radna mjesta pod svaku cijenu. Zato će proizvođači automobila nastaviti bilježiti velike godišnje gubitke u Europi, što trenutno iznosi više od 5 milijardi Eura, prema navodima CEO-a kompanije Fiat, Sergio Marchionne-a.

– Ni sama industrija ne može nastaviti financiranje gubitka takve veličine. Jaz je jako veliki. Industrija je slomljena. To ne može da ide u nedogled – rekao je Marchionne u intervjuu također iz Detroita.

Izvor: dnevno.hr