fbpx

Bivšem specijalcu uvjetna osuda zbog pucnjave u restoranu “Fortuna”!

U slučaju “Rajilić” primijenjen je novi Kazneni zakon koji je blaži pa je on osuđen na deset mjeseci zatvora uvjetno na tri godine, a osim toga Sudsko je vijeće cijenilo i niz olakotnih okolnosti. Otegotne okolnosti su dosadašnja osuđivanost i namjera

Na deset mjeseci zatvora uvjetno na tri godine nepravomoćno je jučer na Općinskom sudu u Zadru osuđen 48-godišnji Zagrepčanin Dubravko Rajilić zvani Dube, bivši specijalac, a danas savjetnik za sigurnost u jednoj zagrebačkoj firmi.

Njemu se sudilo pred Sudskim vijećem Sandre Radanović zbog pucnjave koja se početkom travnja prije više od četiri godine dogodila u restoranu “Fortuna” u Murvici Donjoj. Rajilić je tada ispalio dva hica iz pištolja kako je pisalo u optužnom aktu, prema Emilu Žiliću. Srećom, nije ga ozlijedio, a nisu bili ozlijeđeni ni ostali gosti koji su se u tom trenutku zatekli u restoranu.

“Zahvatio” ga blaži Kazneni zakon
U obrazloženju presude predsjednica Sudskog vijeća Sandra Radanović je kratko pojasnila kako je Rajilić kriv zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, ali je osuđen na blažu zatvorsku kaznu zbog stupanja na snagu novog Kaznenog zakona 1. siječnja. Ove godine. Naime, prema starom Kaznenom zakonu za ovo kazneno djelo bila je predviđena kazna zatvora od tri pa do deset godina, dok je sada zakonom zapriječena kazna od šest mjeseci do pet godina.

– Osim toga, u olakotne smo okolnosti cijenili optuženikovo priznanje, izraženo kajanje i ispriku upućenu Emilu Žiliću te činjenicu da je Dubravko Rajilić sudionik Domovinskog rata i otac četvero djece od kojih je dvoje maloljetno – nabrojila je sutkinja Radanović još dodajući kako je otegotna okolnost Rajilićeva osuđivanost zbog prijetnje, visoki stupanj ugrožavanja života svih koji su se u tom trenutku zatekli u restoranu.

– Samo srećom, nitko nije ozlijeđen. Otegotna okolnost koju smo morali uzeti u obzir je i namjera. Optuženik je pucao s namjerom – zaključila je Radanović.

Najviše ga muči Žilićevo traženje odštete?
Dubravko Rajilić je nakon ove pucnjave, podsjećamo, pobjegao. No, ubrzo su ga zadarski policajci uhvatili, oduzeli mu pištolj iz kojeg je pucao te ga priveli u postaju na krim obradu nakon koje je bio priveden i istražnom sucu Županijskog suda u Zadru. Završio je iza rešetaka zbog opasnosti od ponavljanja djela i mogućnosti utjecaja na svjedoke, a u pritvoru je proveo 15-ak dana. Nakon završenih istražnih radnji, “spis Rajilić” proslijeđen je na odluku Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru koje je zatražilo dopunu istrage, odnosno saslušanje još nekih svjedoka nakon čega je protiv njega podignuta i optužnica, odnosno optužni prijedlog.

Dubravko Rajilić presudu je saslušao mirno, a najviše ga je mučila odšteta, odnosno iznos od 100 tisuća kuna koji od njega traži Emil Žilić tim više, kako je napomenuo Rajilić nakon izrečene presude, nije bilo nikakvih najava ni naznaka da će Emil Žilić to zatražiti.

No, sutkinja mu je pojasnila kako će to riješiti u parničnom postupku.

Izvor: Zadarski list