fbpx

Brže na mamografiju i dopler karotida, ali ne i na operaciju očne mrene

Liste čekanja za operaciju očne mrene, koje su u Zadru iznimno duge – lani se govorilo o čak 390 dana čekanja na ovu operaciju, nažalost, nisu se skratile. Glavni razlog za to su, pojašnjava dr. Birkić, nedostatna sredstva za kupovanje leća

Ministar zdravlja Rajko Ostojić u prvom ovogodišnjem obraćanju javnosti pohvalio se rezultatima zdravstvene reforme. U prvom je redu govorio o smanjenju lista čekanja izdvojivši liste čekanja na CT u KBC-u Zagreb koje su smanjene za više od 70 posto te se po ministrovim riječima na ove preglede sada čeka samo osam dana.

Nabrojio je ministar primjere smanjenja lista čekanja i u drugim bolnicama, a zasluge za to pripisao je informatizacija bolnica, formiranju e-lista čekanja i e-naručivanja, ali i većoj odgovornosti bolničkog menadžmenta i nabavi materijala i uređaja.

Nepromijenjene liste za magnet

Ostojić je naveo da su se liste čekanja negdje i produžile, a razlog za to su stari medicinski uređaji koji se često kvare. Tako se u KBC-u Osijek lista čekanja na koronarografiju zbog kvara uređaja povećala sa 30 dana u rujnu na 80 u studenom, a u KBC-u Split sa 145 dana u rujnu na 182 dana u studenom.

Kvarova uređaja i to onih za koje su liste čekanja tradicionalno među najdužima – CT-a i magnetske rezonancije bilo je i u Općoj bolnici Zadar.

– CT je bio u kvaru desetak dana, a magnetska rezonancija dva tjedna. Unatoč tomu lista čekanja za CT kraća je za oko 10 posto, a ona za magnetsku je ostala ista, kaže v. d. ravnatelja Opće bolnice Zadar dr. Neven Birkić.

Po riječima dr. Birkića u zadarskoj su se bolnici najviše – za oko 20 posto, smanjile liste čekanja za mamografiju i za color dopler krvnih žila glave i vrata.

Nema novca za leće

Kraće se čeka i na prvi pregled kardiologa – liste su kraće za oko 10 posto. No liste čekanja za operaciju očne mrene, koje su u Zadru iznimno duge – lani se govorilo o čak 390 dana čekanja na ovu operaciju, nažalost nisu se skratile.

– Glavni razlog za to su nedostatna sredstva za kupovanje leća, pojasnio je dr. Birkić.

On nas je informirao da je u zadarskoj bolnici e-naručivanjem dogovoreno tek 9 posto svih pregleda. Inače, e-naručivanje u Zadarskoj je županiji na snazi od 1. listopada.

Po riječima ministra Ostojića najviše e-narudžbi pošalje se u Karlovcu (50 posto), Pazinu (49 posto) Rijeci (47,5 posto). Dubrovniku sa 9 posto i Osijek sa 12 posto spomenuti su kao gradovi s najmanje e-narudžbi.

SANACIJA BOLNICE OD OŽUJKA?
Kao što je poznato, 1. siječnja je na snagu stupio Zakon o sanaciji javnih ustanova. Po ovom zakonu će sve javne ustanove koje posluju s gubicima i kojima osnivači ne mogu pokriti dugove prijeći pod upravljanje sanacijskog vijeća i sanacijskog upravitelja koje imenuje Vlada RH. Među ustanovama koje “kači” novi Zakon svakako je i Opća bolnica Zadar, a koja je prema zadnjim podacima imala 78 milijuna kuna nepokrivenog duga prema dobavljačima.

Prvi korak ka sanaciji je da osnivač, u slučaju OB Zadar je to Zadarska županija, u roku od 30 dana donese odluku kojom Vladu poziva na provođenje sanacije. Nakon toga Vlada donosi odluku o provođenju sanacije, načinu njenog provođenja, imenuje sanacijskog upravitelja i tročlano sanacijsko vijeće u kojemu će sjediti po jedan predstavnik Ministarstva financija, Ministarstva zdravlja te predstavnik Bolnice.

V. d. ravnatelja dr. Neven Birkić očekuje da bi sanacijsko vijeće upravljanje zadarskom bolnicom moglo preuzeti negdje početkom ožujka.

– Po mom mišljenju sanacijom bismo trebali dobiti na stabilnosti i na sigurnosti dotoka potrebnih sredstava. No za nas je još važnije da nivo zdravstvene zaštite u zadarskoj bolnici ostane jednak, a ako je moguće i da se dodatno poboljša, kaže dr. Birkić koji se nada da će sanacija zadarskoj bolnici u konačnici donijeti pozitivne pomake.

Izvor: Zadarski list