fbpx

Crkva ne plaća porez i zato osnivamo religiju trgovačkih lanaca bez PDV-a

“Ako se može osnovati religija u Hrvatskoj, vrijedi li za nju isti zakon za udruge gdje smo u sustavu PDV-a ako imamo više od 85 tisuća kuna prometa ili se pak primjenjuje zakon pod kojim je i naša Crkva, a koja ne plaća ništa. Naša religija otvorila bi lance trgovina po Hrvatskoj u kojima bi građani i građanke mogli kupovati namirnice bez da Vlada išta zaradi”

“Draga Vlado, ne znam gdje provjeriti ovu informaciju pa mislim da je ovdje najbolje. Dakle, kako i može li se osnovati religija u Hrvatskoj? Moja religija bi mi se zvala Konzumenti, a vjerovali bi u materijalne vrijednosti bez PDV-a.” Ovim riječima Zadranin Mate Ćurković, predsjednik udruge iZadar i ekološki aktivist, sažeo je svoje pitanje Hrvatskoj vladi na njihovoj Facebook stranici, a koje je dobilo pažnju korisnika, ali i medija diljem Hrvatske.

Crkvena interpretacija zakona
“Ako se može osnovati religija u Hrvatskoj, vrijedi li za nju isti zakon za udruge gdje smo u sustavu PDV-a ako imamo više od 85 tisuća kuna prometa ili se pak primjenjuje zakon pod kojim je i naša Crkva, a koja ne plaća ništa”, nastavio je Ćurković, dodajući pritom kako “bi njihova religija otvorila lance trgovina po Hrvatskoj u kojima bi građani i građanke mogli kupovati namirnice bez da Vlada išta zaradi”.

Ideja o religiji je odmah naišla na pozitivne odjeke kod komentatora koji su se ubrzo dali u sljedbeništvo iste, a najviše “lajkova” primila je Ćurkovićeva inačica govora Isusa Krista koja kaže sljedeće:

“Uzmite i jedite od ovoga svi, ovo je naš lanac koji će bez PDV-a poslovati”, predložio je ovaj Zadranin, koji se u formiranje prijedloga dao zbog “medijske buke” koja je u zadnje vrijeme prisutna oko Crkve i zdravstvenog odgoja, koja toliko toga potražuje, a zapravo je najzaštićenija u Hrvatskoj, pa kaže:

“Zanimalo me postoji li ‘rupa’ u zakonu kroz koju bi se moglo poslovati kao nevladina organizacija bez da smo pritom u sustavu PDV-a. Naime, ako promet neke udruge godišnje prelazi 85 tisuća kuna, ona ulazi u sustav PDV-a. Također, ako neka nevladina organizacija radi djelatnosti koje nisu navedene u njihovom statutu, može biti kažnjena. Crkva pak svoje zakone interpretira prema potrebama i pritom za nju nema posljedica. Primjer za to je cjelovita deseta Božja zapovijed (direktno prevedena s hebrejskog) koja kazuje: ‘Ne poželi kuće bližnjega svoga! Ne poželi žene bližnjega svoga; ni sluge njegova, ni sluškinje njegove, ni vola njegova, ni magarca njegova, niti išta što je bližnjega tvoga!’ Danas ljudi nemaju ni magarce, ni konje, a sigurno ni sluškinje – iz jednostavnog razloga jer za to nemaju novaca”, kazuje Ćurković, koji u trenutku pisanju ovog članka odgovor od Hrvatske vlade još nije dobio, no zato je primio velik broj poruka podrške građana, ali i ponuda “za visoke funkcije u nastajućoj novoj religijskoj instituciji”.

“Ne bi im palo napamet gledati plakate”
Ako odgovor Vlade bude pozitivan, poziva hrvatske građane da svi skupa osnuju svoju novu religiju s konzumentima kao sljedbenicima:

“Pa da vidimo koliko bi nam Hrvatska vlada tolerirala bavljenje koječim, bez da od toga nema svoj 25-postotni prihod. Vjerujem, ne zadugo. A mi zapravo tražimo samo ono što Crkva u Hrvatskoj radi već odavno. Jer, kada bi se ta institucija financirala isključivo od svojih članova, odnosno vjernika, ne bi joj bio problem tko s kime ima kakve intimne odnose ili što se pak nalazi na pojedinim plakatima za kazališne predstave. A i vjerujem da tada ne bi imala vremena zamarati se s istom tematikom. Jer bi bila ‘zabavljena’ vlastitom egzistencijom, odnosno nečim s čime se bori većina hrvatskih građana”, zaključio je Ćurković.

Izvor: Zadarski list