fbpx

Dani slave, ponosa i zajedništva hrvatskog naroda

Tuga i bol nikad neće biti izbrisane, međutim, moramo biti ponosni jer ta žrtva nije bila uzaludna, istaknuo je izaslanik predsjednika RH Predrag Stipanović

U povodu 20. obljetnice Vojno-redarstvene akcije Maslenica, obrane Novigrada i zadarskog zaleđa održan je tradicionalni komemorativni skup na kojem je obilježena pogibija pripadnika Hrvatske ratne mornarice i Druge gardijske brigade – Gromova.

– Nakon 20 godina s ponosom se treba prisjetili neponovljivog jedinstva, sloge, zajedništva, hrabrosti, nesebičnosti, odlučnosti, drskosti, požrtvovnosti i prkosa, ljubavi prema domovini, rodnoj grudi, obitelji, djeci, u prigodnom govoru rekao je načelnik Stožera zapovjedništva Hrvatske ratne mornarice, kapetan bojnog broda Predrag Stipanović, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. Ive Josipovića.

Žrtva nije bila uzaludna
Naglasio je kako su u osloboditeljskom Domovinskom ratu pokazana čvrstina, znanje i odvažnost jedan od temelja na kojima je uspostavljena hrvatska sloboda i demokracija. Nažalost, nisu su mogle izbjeći žrtve.

– Tuga i bol nikad neće biti izbrisane, međutim, moramo biti ponosni jer ta žrtva nije bila uzaludna. I ulaskom u EU isto budimo ponosni kao i 1991. kad smo stali na branik domovine, isto i kad je poput ove olujne bure Olujom zapovijedao general Ante Gotovina. Budimo ponosni na svoju prošlost i imajmo vjere u svoju budućnost, poručio je Stipanović.

Cvijeće i vijence pored izaslanika predsjednika Josipovića Predraga Stipanovića, pripadnike 2. GBR Gromovi, Udruge Crne Mambe, HRM-a, Udruge Vanga, Druge bojne motorizirane brigade HV položilo je izaslanstvo Zadarske županije na čelu sa županom Stipom Zrilićem, Ureda državne uprave i dr.

– Ovo je mjesto gdje su se našli sjever i jug, mjesto gdje su se ujedinili, gdje je vraćena nada i vjera u dugo iščekivanu slobodu, rekao je Joso Klapan, načelnik Novigrada.

Predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi Mile Krišto rekao je da su to bili dani slave, ponosa, ali i zajedništva hrvatskog naroda.

Pobijeđene najbolje neprijateljske snage
– Prijeći 600 ili 800 kilometara kako bi se doputovalo u Novigrad odati počast hrvatskim vitezovima govori da još ima domoljublja i da će živjeti vječno, rekao je Krišto. Podsjetio je kako je 6. i 7. veljače 1993. godine u obranu ovog kraja došlo 450 pripadnika 2. GBR Gromovi iz Siska (od 1994. sjedište je u Petrinji) koji su zajedno s drugim hrvatskim snagama pobijedili najbolje neprijateljske snage. Prvom pješačkom bojnom Crne Mambe zapovijedao je bojnik Borislav Jacović.

– Ovakva dostojanstvena okupljanja nikad ne smiju iščeznuti, hrvatske bojovnike i žrtve koje su pale za Lijepu Našu nikad ne smijemo zaboraviti, poručio je brigadir Krišto.

Tijekom komemorativne svečanosti iznad Novigrada, s utvrde Fortica, odjekivali su eksplozivni udari.

Izvor: Zadarski list