fbpx

Domaći uspjeh: Hrvatska izvozi prvi automobil u povijesti

Na automobilu je, osim 20 zaposlenika Rimac Automobila, radilo i najmanje stotinu kooperanata, a gotovo svi dijelovi su izrađeni u Hrvatskoj.

Prvi put u povijesti Hrvatska izvozi automobil. I to kakav! Prvi superautomobil na struju na svijetu. Uspjelo je to Mati Rimcu, mladom samoborskom inovatoru i vlasniku tvrtke Rimac Automobili, s nepunih 25 godina.

740670

Cijena nije javna

Njegov prvi svjetski superautomobil na struju izrađen na temelju prototipa Concept One kupila je jedna španjolska automobilska tvrtka.

Cijena? Kao i mnogo stvari u ovakvim projektima, nije javna, ali zna se da je otprije istaknuta početna cijena 750.000 eura. Na automobilu je, osim 20 zaposlenika Rimac Automobila, radilo i najmanje stotinu kooperanata, a gotovo svi dijelovi su izrađeni u Hrvatskoj. Usto je ugledna američka medijska kuća Bloomberg uvrstila njegov superautomobil sa 1088 KS koji do stotke stiže za samo 2,8 s na listu “Događaji i ljudi 2012.”.

– Mnogo nam znači to međunarodno priznanje jer smo potpuno orijentirani na izvoz. Lani smo dobili i potvrdu za naših pet Guinnessovih rekorda i službeno postali vlasnici najbrže ubrzavajućeg električnog automobila na svijetu. Ove su nam godine u posjeti bili novinari CNN-a, na kojem je emitiran trominutni prilog, a nedavno je kod nas bila ekipa iz uglednog tehnološkog magazina Wired – kaže Mate Rimac o protekloj godini.

Ali nije sve bilo tako ružičasto u 2012., u lipnju je čak, kako kaže, mislio odustati od svega.

– Da, stanje je bilo vrlo loše, ali srećom smo uspjeli dogovoriti nekoliko poslova i izvan proizvodnje automobila. Primjerice, radimo baterije za magnetno-levitacijske vlakove (Maglev) iz Sjedinjenih Američkih Država, kao i razvoj baterija za jedan projekt svemirskog dizala. U Rusiju smo uspjeli prodati četiri naša električna bicikla, a sada će nam ova prodaja automobila Španjolcima osigurati sredstva za šest mjeseci mirnog rada – kaže Rimac.

Španjolci su kupili automobil zbog tehnologije, a deset njihovih stručnjaka dva je tjedna promatralo proces rada u razvojnom centru u Svetoj Nedelji. Poticaje od države i financijsku potporu ni od koga, osim obitelji, nije dobio. Podsjetimo, otac Mate Rimca građevinski je poduzetnik Ivan Rimac.

740678

Još nema dobiti

– Zapošljavam 20 ljudi, mahom dobro plaćenih inženjera. Svojim smo automobilima dobro izreklamirali Hrvatsku. Trebate vidjeti potencijalne kupce, milijunaše, kad kažemo da smo iz Hrvatske. Mnogi i ne znaju gdje je to – nastavlja Rimac.

Bez obzira na sve financijske poteškoće, proizvodnju nije želio seliti iz Hrvatske. Imao je konkretnu partnersku ponudu iz Abu Dhabija, ali uvjet je bio da se proizvodnja preseli u Ujedinjene Arapske Emirate, na što Rimac nije želio pristati. Sada pregovaraju s HBOR-om o kreditu, kojim bi zatvorili financijski plan za idućih 10 godina. Rimac je ponosan što su u vrlo kratkom vremenu došli od ideje do isporuke prvog automobila. Od predstavljanja u jesen 2011. u Frankfurtu do danas je prošlo manje od godine i pol. Uz vrlo malo novca za ovakav projekt, bez ikakve investicijske podrške. A upravo je Guinnessov rekord za najbrži električni automobil na svijetu, koji je priznala i Svjetska automobilistička organizacija (FIA), otvorio mnoga vrata. Rimac je pobijedio velike igrače poput Opela i Peugeota koji je izdvojio znatan novac za razvoj automobila koji će rušiti rekorde. A onda su stigli klinci iz Hrvatske i pomeli ga.

– Mi smo u svijetu prepoznati kao proizvođači komponenata s najboljim performansama. Naše baterije i motori imaju najviše snage po jedinici mase ili volumena što smo dokazali svjetskim rekordima. Trenutačno uspijevamo prihodom pokrivati svoje troškove. Još nema dobiti jer sve ulažemo u razvoj i zaposlenike, ali uspijevamo preživljavati bez investicija – zaključuje Rimac.

Na struju bi se 100 km prelazilo za samo 1 kunu

Isprva je projekt električnog bicikla bio zamišljen samo kao dar kupcu automobila, ali velika zainteresiranost i sve veća popularnost bicikala na struju Rimca su nagnale da se više pozabavi time. U ponudi će biti tri modela od kojih je, zasad, dostupan samo srednji model koji ima odlične performanse. Najveća je brzina 75 km/h, doseg od 120 km uz punjenje baterije za svega 1,5 sati. Prema izračunu, 100 km na struju bi se prelazilo za samo jednu kunu. Ipak, i ovdje se radi o vrhunskom, a time i skupom proizvodu pa je njegova cijena visoka – 5300 eura.

Izvor: Večernji list