fbpx

Ekipa iz afere “leasing” na optuženičkoj klupi 31. siječnja!

Radi se sveukupno o 65 kaznenih djela milijunskih prijevara, pomaganja u prijevarama te zloporabama položaja i ovlasti, dok je samo Ante Kurtović optužen za 58 kaznenih djela. Tijekom suđenja trebalo bi biti saslušano 50-ak svjedoka

Sudski proces koji će zasigurno obilježiti ovu godinu počinje posljednjeg dana ovog mjeseca na zadarskom Županijskom sudu, a riječ je o tzv. aferi leasing kojoj će predsjedati sutkinja Enka Moković.

Naime, nakon opsežne i iscrpne istrage koja je trajala gotovo dvije godine, optužnica u slučaju višemilijunskih prijevara u kupnji skupocjenih automobila i plovila podignuta je 21. listopada 2011. godine. No, onda je zbog uloženih prigovora na optužnicu nekih od optuženika, optužni akt ispravljen godinu kasnije da bi optužnica “teška ” 40 stranica postala pravomoćna 27. studenoga lani pa je sutkinja Moković napokon mogla zakazati i datum početka suđenja za 31. ovoga mjeseca.

U pravomoćnoj optužnici izostalo je ime pomorca Elerija Vukića, čiji je prigovor prihvaćen te je tužiteljstvo u njegovom slučaju odustalo od kaznenog progona.

Afera se vezivala uz Antu Kurtovića
Kada je afera leasing izbila u javnost vezivala se uglavnom uz ime 32-godišnjeg Zadranina Ante Kurtovića koji je zbog provođenja istrage iza rešetaka zadarskog Istražnog centra, proveo šest mjeseci. No, na optužnici županijskog državnog odvjetništva koju potpisuje Slobodan Denona, njegovo je ime “završilo” na trećem mjestu.

Kao prvooptuženi navodi se dipl. oec. Dejan Pupovac (36), direktor prodaje u Autokući Zadar, drugooptuženi je njegov kolega dipl. ing. Niko Lisica (34) iz tima za financiranje i Audi-prodaju, dok je četvrti, odmah iza Kurtovića, dipl. pravnik Milan Rajlić (64), direktor te Autokuće. Potom kao petooptuženi slijedi Marin Mišković (39), pomorac iz Povljane na otoku Pagu te naposljetku Dražen Bezinović (43), koji je u Autokući Zadar bio zadužen za prodaju automobila marke volkswagen.

“Neželjeni spis”
Radi se sveukupno o 65 kaznenih djela milijunskih prijevara, pomaganja u prijevarama te zloporabama položaja i ovlasti, dok je samo Ante Kurtović optužen za 58 kaznenih djela. Tijekom suđenja trebalo bi biti saslušano 50-ak svjedoka. Osim što će uskoro sjesti na optuženičku klupu Županijskog suda, Anti Kurtoviću u tijeku je i nekoliko sudskih procesa na zadarskom Općinskom sudu jer su ga tužili oštećeni u aferi leasing zbog naknade štete.

On je početkom prosinca lani na Općinskom sudu nepravomoćno uvjetno osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od šest mjeseci s rokom kušnje od dvije godine i zbog lažnog prijavljivanja prijetnje.

Osim velikog broja prevarenih i to mahom uglednih i poznatih Zadrana, dugotrajne istrage, “prepravljanja” optužnice ovaj će slučaj ostati upamćen i po tome što se tražila delegacija, odnosno izuzeće zadarskog suda jer nitko od sudaca Kaznenog odjela Županijskog suda ga nije htio “u ruke”. Suci su pojedinačno naveli svoje razloge koji su u pismenom obliku bili proslijeđeni na odluku Vrhovnom sudu RH.

No, Vrhovni je sud sve razloge odbio te je tako na kraju “neželjeni spis” dodijeljen sutkinji Enki Moković.

Izvor: Zadarski list