fbpx

Emil Bilić dovest će projekt Gaženice do kraja

Čelnu profesionalnu dužnost, ravnateljsku, preuzet će Emil Bilić, dok se za čelnu nadzorničku (volontersku) dužnost traži nasljednik smijenjenom pomoćniku ministra Perici Šoliću

Lučka uprava Zadar trebala bi se s početkom ove godine i sama naći na novom početku i s novim licima, predsjednikom Upravnog vijeća, koji imenuje Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, te novim ravnateljem Lučke uprave. Novi ravnatelj Lučke uprave Zadar bit će Emil Bilić, ali za njegovo preuzimanje dužnosti valja obaviti formalno-tehničke stvari. I dosadašnji predsjednik Upravnog vijeća Perica Šolić je smijenjen, ali njegov nasljednik nije imenovan.

Odlazak Burića i smjena Šolića
Ravnatelj je osoba koja profesionalno i temeljem natječaja biva izabrana za vođenje Lučke uprave, a predsjednik Upravnog vijeća je u onoj ulozi u kojoj se nalaze predsjednici Nadzornih odbora u tvrtkama, u prvom redu nadgledaju i kontroliraju, te usmjeravaju rad Lučke uprave.

Ravnatelj Lučke uprave Zadar Ivica Burić već duže od godinu dana najavljivao je svoj odlazak u mirovinu, što se oteglo presporim izborom nasljednika. U konačnici na nedavnom natječaju prijedlog prema Ministarstvu je da na to mjesto imenuje Emila Bilića. Neslužbeno se jučer moglo saznati da je to i obavljeno, ali Bilić nije želio davati izjave, smatrajući da do potpisa ugovora to ne bi bilo primjereno.

Kada je u pitanju dosadašnji predsjednik Upravnog vijeća, priča je složenija i tiče se odnosa u Ministarstvu. Ovdje je tada s velikim rezervama, pa i negodovanjem Zadrana, na čelo Upravnog vijeća imenovan Riječanin Perica Šolić, kao pomoćnik ministra Siniše Hajdaš Dončića. No Šolić je zajedno s drugim pomoćnicima koji su stigli kao kadar bivšeg ministra Zlatka Komadine pred blagdane razriješen s tog mjesta, a nakon toga po analogiji i s dužnosti u Lučkoj upravi Zadar.

Sve to odvija se u vremenu intenzivnih, ponekad zaoštrenih, pokatkad dogovornih kontakata ovdašnjih vlasti i Ministarstva oko budućnosti projekta Gaženica.

Ključ je seljenje, ali i rast prometa u Gaženici
Njezina izgradnja najveći je aktivni projekt u ovoj županiji, težak 236 milijuna eura, koji obuhvaća trajektnu luku te ribarsku luku i pripadajuće infra i suprastrukture, a na čemu se nastoji uštedjeti u završnoj trećoj fazi. Druga faza se trenutačno provodi. U toj trećoj fazi postoji težnja za njenim umanjenjem ili provođenjem s potencijalnim budućim koncesionarima, a ne isključivo na državni trošak. U svakom slučaju i dok se cijela ta stvar ne razriješi jasno je da će se s tom fazom – otezati.

Dakle, Emil Bilić bit će osoba za čijeg će mandata Zadar pustiti u promet novu luku u Gaženici, ma kakav konačan stav o terminalu i pratećim sadržajima bio. Osim razrješenja sadašnjih dvojbi oko treće faze, i razine njezine izgradnje, njegova će ključna zadaća biti pronaći koncesionare, po mogućnosti ugledne, koji će luci stvoriti promet. Pitanje prometa, posebice onog međunarodnog, trajektnog i RO-RO, odnosno kruzerskog (sa željom za statusom “home port” nekoj od većih kompanija), te moguće uvođenje novih linija (uz “odumiruću” Jadrolinijinu Zadar – Ancona) bit će ne tek izraz strateških težnji Zadarske županije i Hrvatske, već i nasušna potreba. S novim snažnijim prometom bi barem u dijelu Lučka uprava, sada simboličnih prihoda, sudjelovala u vraćanju ogromnih kredita koji će pasti na državna pleća.

Izvor: Zadarski list