fbpx

EUobserver: Zaustavite financijsku pomoć Hrvatskoj, pošaljite im strane suce!

Porezni obveznici Europske unije bi trebali prestati financijski pomagati Hrvatsku sve dok nezakonito stečeno bogatstvo korumpiranih političara i njihovih partnera ne bude oduzeto, uključujući i 15,2 milijardi dolara nezakonitih financijskih tijekova, piše EUobserver.

EUobserver je u četvrtak objavio članak pod nazivom ‘EU bi trebala prestati financirati hrvatske koruptivne mreže’. Autori članka podsjećaju da je iz Hrvatske od 2001. do 2010., prema podacima američke organizacije GFI, izvučeno 15,2 milijarde dolara (11,3 milijarde eura).

Tijekom tog razdoblja, piše EUobserver, Hrvatska je primila 1,5 milijardi eura pomoći od poreznih obveznika iz Europske unije. Od 2014. do 2020. primit će dodatnih 10 milijardi eura.

‘Porezni obveznici Europske unije bi trebali prestati financijski pomagati Hrvatsku sve dok nezakonito stečeno bogatstvo korumpiranih političara i njihovih partnera ne bude oduzeto, uključujući i 15,2 milijardi dolara nezakonitih financijskih tijekova’, stoji u članku.

Autori podsjećaju na slučaj bivšeg premijera Sanadera kao pozitivan primjer borbe protiv korupcije, ali i postavljaju pitanje: ‘Gdje je nestalo 15,2 milijarde dolara, tko će ih vratiti u hrvatsku riznicu i kako?’

Ilegalni financijski tokovi u Hrvatskoj su mnogo viši, tvrdi EUobserver. Naglašava se kako je tijekom posljednjih 20 godina putem mita, privatizacije, ilegalne trgovine,krijumčarenja oružja i nafte novac izvlačen iz Hrvatske te je završio na tajnim računima, uključujući račune podružnice Hypo grupe diljem Austrije i Lihtenštajna.

‘Hrvatski prljavi političari i organizirane kriminalne grupe profitiraju od zloglasne ‘Balkanske rute’ koja započinje u Afganistanu/Pakistanu te se putem Irana u Europu krijumčari heroin, oružje, mlade žene i djeca’, piše EUobserver. Autori članka na kraju zaključuju:

‘Hrvatska ne treba stranu financijsku pomoć već stranu pomoć da zaustavi nezakonite financijske tokove i krene u borbu protiv mafijaške države. Hrvatski građani hitno trebaju gostujuće suce iz zemalja sa snažnom vladavinom zakona, kako bi uspostavila nezavisno sudstvo, pomogla poštenim lokalnim pravnim stručnjacima, oduzela nezakonito stečeno bogatstvo korumpiranih političara i njihovih partnera u zločinu i vratila 15,2 milijardi nezakonitih financijskih tokova natrag u Hrvatsku’.

Izvor: dnevno.hr