fbpx

Festival pikada Danijelu Iveziću

Turnir je bio brojan i kvalitetan, iako je bio revijalnog karaktera. Na njemu su se pojavila mnogobrojna jaka imena hrvatskog, ali i svjetskog pikada kao što su Boris Krčmar, Vladimir Lešić, Krešo Kranjčina

Zadar je dobio pravi mali festival pikada. Drugim riječima se ne može opisati ovaj događaj u Maraschino baru, koji se održao u organizaciji Pikado saveza Zadarske županije, a u mnogom su pomogli i HPS, domaćin i sponzor Maraschino bar te Maraska koja je pripremila darove za najuspješnije natjecatelje. Turnir je bio brojan i kvalitetan, iako je bio revijalnog karaktera. Pojavila su se brojna jaka imena hrvatskog, ali i svjetskog pikada kao što su Boris Krčmar, Vladimir Lešić, Krešo Kranjčina.

Na turniru se okupilo ukupno 85 igrača, a uz 55 igrača iz Zadarske županije, nastupili su igrači iz Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske, a četvorica igrača stigla su iz Zagreba. Stigao je i Slovenac Pavel Drobne.

Prije turnira najbolje su kotirali Boris Krčmar i Vladimir Lešić, standardni reprezentativci i osvajači posljednje zlatne medalje za Hrvatsku na Europskom prvenstvu. Krešo Kranjčina, trenutačno drugi na rang ljestvici HPS-a, također je bio u krugu kandidata za najviše postolje, a mnogi su u krugu favorita vidjeli i Antu Krnića.

Iveljiću prvi “skalp”

Početak nije nudio velika iznenađenja sve dok se nisu susreli Kranjčina i Ivan Bilela. Iako je Bilela bio daleko od dobrog ždrijeba, očekivalo se da će Kranjčina proći dalje. Milimetri su dijelili Krešu Kranjčinu od izlaza sa 177, ali dalje prolazi Bilela. Treba istaknuti i pobjedu Mladena Kurtina nad Rokom Sturnelom, aktualnim prvakom Zadarske županije, kao i pobjedu sve boljeg Josipa Smoljana protiv Ivana Zubčića. Ante Krnić je uzvratio Romanu Skroči za poraz od prije tjedan dana, a iznenađenjem se može nazvati i poraz Šime Z. Buterina od Tonija Frlete. Ostali favoriti bez puno muke prolaze dalje.

Prvi veliki “skalp” za zadarski pikado donosi Mateo Iveljić, koji u odličnoj predstavi slavi protiv Bilele. Za to vrijeme, Krčmar bez previše problema prolazi Antu Vranjeku, Stipu Malenicu i Slavka Brzića. Iveljić se dobro držao i protiv Anđelka Fofića, ali to je bilo dovoljno samo za jedan set. Svakim novim turnirom, dojučerašnji trećekategornik Miro Buha igra sve bolje i bolje, a pod njegovim strjelicama padaju Vule Blažević, odlični Neno Petrović i Tomislav Šuperba. Darko Krnić, također redoviti posjetitelj zadarskih turnira, igra jako dobro i s desne strane izbacuje Željka Erslana. Za ulazak među osmoricu na desnoj strani borili su se Zadrani, Ivan Matak i Božo Smolić, a pobijedio je, kao i u finalu prvoga zadarskog Mastersa, Ivan Matak. Igrom ždrijeba, u prvom kolu Ivan Matak imao je za protivnika svog sina Lovru, a to je već treći put da se sastaju u prvom kolu nekog turnira i najzad je Matak senior okrenuo prednost na svoju stranu. Dva igrača su odlično iskoristila malo lakši dio ždrijeba jer u njemu nije bilo igrača iz vrha, a to su Danijel Ivezić i Dalibor Beneta. Njih dvojica su se s lakoćom probili do zadnjih osam na desnoj strani, dok je u dvoboju V. Lešić – A. Krnić, viđen odličan pikado, ali i mirna ruka V. Lešića u završnici. Prvi finalist desne strane, bio je Miro Buha i to nakon pobjede nad Darkom Krnićem i senzacijom u srazu s Borisom Krčmarom. Buha je bio maksimalno koncentriran i ne treba čuditi njegova eksplozija radosti nakon najveće pobjede u karijeri. Drugi finalist desne strane je Danijel Ivezić koji nakon Ivana Mataka, umjesto V. Lešića, dočekuje Dalibora Benetu. Nakon velike pobjede protiv Lešića, Beneta ne igra ni blizu tako dobro i Ivezić bez imalo problema osigurava finale desne strane.

Nakon iznenađenja – pad

Nešto se simptomatično događalo na ovom turniru. Nakon svake velike pobjede, koja bi se mogla nazvati i iznenađenjem, događao se veliki pad u igri većine tih igrača “iznenađenja”. Tako se dogodilo da nakon pobjede nad Kranjčinom, Bilela gubi od Iveljića, Dalibor Beneta nakon pobjede nad V. Lešićem gubi od Danijela Ivezića pa je možda i bilo za očekivati da nakon pobjede protiv Krčmara, Miro Buha bude poražen od Danijela Ivezića što se naposljetku i ostvarilo. Tom je pobjedom Danijel Ivezić osigurao finale turnira i čekao protivnika koji mu dolazi s lijeve strane.

Po lijevoj strani dobro napreduje Krešo Kranjčina koji nema milosti za Stipu Jovića, Nina Barića, Dalibora Čankovića ni Tomislava Šuperbu, ali ponovo nailazi na Bilelu koji dokazuje da pobjeda na desnoj strani nije bila slučajna i ostavlja Kranjčinu na diobi 13. mjesta. Bilela je prije toga izbacio Antu Vranjeku i Željka Erslana pa nije bilo čudo da se potpuno razigrao. Vlado Lešić je, nakon neočekivanog poraza od Benete na desnoj strani, uvjerljiv protiv Slavka Brzića ali i on nalijeće na Bilelu u najboljem izdanju i ostaje na diobi sedmog mjesta. Sljedeći protivnik je za Bilelu ipak bio koban, a to je bio Boris Krčmar koji je tom pobjedom dospio do zadnje četvorke.

U gornjem dijelu ždrijeba lijeve strane, veliki pljesak i nagradu za najbolji izlaz osvojio je Daniel Stipčević koji je pogodio izlaz sa 177. Ipak to mu nije pomoglo da stigne dalje od 25-tog mjesta. Nakon poraza od Lešića, Ante Krnić se potpuno razigrao na lijevoj strani. Naredao je nekoliko laganih pobjeda, protiv Ivan Grubića te Ivana Ražnjevića kojem se, također revanširao za poraz od prošlog tjedna, a onda u uzbudljivoj partiji slavio i protiv Anđelka Fofića. Nakon njega, rješava i klupske suigrače Darka Krnića i Dalibora Benetu te se s Borisom Krčmarom bori za ulazak među djelitelje medalja. Krčmaru je u presudnom trenutku malo popustila koncentracija i Ćoka na krilima ekstaze skida 2×16 i uz gromoglasan “c´moooooon” slavi veliku pobjedu. Naravno, tradicija na ovom turniru je da tko pobijedi Krčmara ili Lešića, odmah u sljedećem kolu biva poražen, a tako je bilo i ovog puta. Miro Buha postaje prava crna mačka za Ćoku Krnića jer ga je već nekoliko puta pobjeđivao, a tako je bilo i sada.

Miro Buha se vraća u finale turnira i želi revanš protiv Danijela Ivezića. Buha kreće furiozno i glatko osvaja prvi set. Kad se pomislilo da je Ivezić ispao iz ritma i da je imao preveliku stanku između dva meča, on kreće najbolje i nema serije ispod 100 bodova. Sljedeće dva seta brzo i efikasno riješava u svoju korist i zasluženo osvaja naslov pobjednika prvog velikog Božićnog turnira u Maraschino baru.

Slučajni parovi

Kako bi turnir bio što zanimljiviji, druga disciplina bili su DYP (slučajni) parovi, a nastupilo je ukupno 26 parova. Prilikom izvlačenja parova složile su se neke vrlo zanimljive kombinacije od kojih treba izdvojiti B. Krčmar – S. Matek, D. Ivezić – D. Krizman, a posebno A. Fofić – S. Brzić. Ipak da se u parovima često događaju nepredviđeni rezultati pokazao je i ovaj turnir. D. Ivezić u parovima nije bio uvjerljiv kao u pojedinačnoj konkurenciji pa je zajedno sa svojim partnerom, Danielom Krizmanom, završio na diobi 13. mjesta nakon poraza od parova Fofić – Brzić i Buha – A. Marušić. Tako su I. Matak i T. Šuperba slavili protiv A. Fofića – S. Brzića za ulaz među četiri na desnoj strani, a A. Krnić i M. Bašić su, nakon pobjede protiv A. Vranjeke i V. Blaževića, bili doslovno milimetar do pobjede protiv V. Lešića i S. Jovića. Očekivano finale odigrali su V. Lešić i S. Jović protiv B. Krčmara i S. Mateka, a pobjedu je ostvario par Lešić – Jović, dok su Krčmar – Matek morali u repesaž na lijevu stranu. Nakon iznenađujućeg poraza od para Malenica – Ražnjević, Kranjčina i njegov partner Salopek tek počinju s pravom igrom i pobjeđuju parove Labor – Ćoza, Bilela – Karamarko, a onda vraćaju Malenici i Ražnjeviću za poraz na desnoj strani i ulaze u borbu za visok plasman. Njihova sljedeća žrtva su Zučić – Stipčević, a potom i Krnić – Bašić. Prvi put je Kreši Kranjčini zaštekao izlaz u meču za finale lijeve strane u kojem su se borili protiv para Brzić – Fofić, ali tada stvar spašava Salopek izlazom na 2×2 za veliku pobjedu. U finalu lijeve strane Krčmar i Matek su ipak jači od Kranjčine i Salopeka, pri čemu treba pohvaliti jednu 180-cu u režiji Slavena Mateka. U finalu je Boris Krčmar bio vrlo motiviran i željan uzvrata za poraz na desnoj strani, ali je Slaven Matek potpuno podbacio, pa je tako ponajbolji zadarski igrač malo zakočio svog partnera što ih je na kraju, uz fantastičnu igru Vladimira Lešića, koštalo i drugog poraza na turniru. Iako nije odigrao presudnu ulogu, mora se pohvaliti igra Stipe Jovića, zadarskog trećekategornika, koji je odigrao odlično u paru s Lešićem i čestim serijama od 100 punata nije pao pod teretom treme u igri protiv renomiranih pritivnika.

Lacić i Matak najbolji Zadrani

Od Zadarskih igrača, najviše uspjeha imali su Marin Lacić i Ivan Matak koji su svladali nekoliko renomiranih protivnika, ali su se morali zadovoljiti diobom od devetog do dvanaestog mjesta, zajedno sa Slavkom Brzićem i Anđelkom Fofićem. Ispod njih su ostala neka velika imena poput Kranjčine, Erslana, Šuperbe, Petrovića, što se može nazvati velikim uspjehom.

Izvor: Zadarski list