fbpx

FOTO: Manje od tone, više od 500 ks – Lamborghini Sesto Elemento

S Aventadorom koji nevjerojatnom brzinom gradi svoju slavu, nasljednikom Gallarda te Urus crossoverom bilo bi nevjerojatno kad bi zaboravili na apsolutno jedan od najzanimljivijih Lamborghinia ikada, Sesto Elemento.

Nakon što ga je Lamborghini prvi puta prikazao u formi koncepta prije dvije godine, sada kako je i obećao konačno je stigao i do serijske proizvodnje i to vrlo ograničene. U formi vrlo sličnom Gallardu, Sesto Elemento je načinjen od posebne plastike pojačane karbonskim vlaknima razvijenom unutar talijanske kuće.
Takva ekstremno lagana konstrukcija zadržava ukupnu masu nešto manje od tona. Ako dodamo k tome i 562 ks snažan 5,2 litarski V10 agregat iz Gallarda, Sesto Elemento ostvaruje nevjerojatan odnos mase i snage gdje 1 ks pokreće manje od 2 kg mase, što omogućuje ubrzanje od 2,5 sekunde.

Proizvodnja je počela u novom probnom pogonu Lamborghinijevog centra u Santa Agati gdje se Sesto Elemento sklapa ručno kroz pet proizvodnih faza. Svaki od 20 primjeraka prolazit će detaljnu kontrolu prije isporuke klijentima prije nego isplate 1,5 milijuna Eura.

[satellite auto=on caption=undefined thumbs=undefined]

Izvor: dnevno.hr