fbpx

Gotovina: Na Maslenici smo stekli znanja za konačnu pobjedu (FOTO)

Svi smo malo stariji, ali prepoznajemo se i jednako smo ponosni kao te 1993. godine. I realni smo i usmjereni budućnosti, riječi su generala Gotovine koje su u zadarskom kazalištu pozdravljene velikim pljeskom.

Prošlo je 20 godina od akcije Maslenica u kojoj smo stekli znanja za razvoj naših oružanih snaga do pobjede. Svi smo malo stariji, ali prepoznajemo se i jednako smo ponosni kao te 1993. godine. I realni smo i usmjereni budućnosti – rekao je general Ante Gotovina nakon svečane akademije u Zadru u povodu 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica.

Svi su, uključujući državni vrh, jednom od zapovjednika prve veće oslobodilačke akcije Hrvatske vojske u kojoj su spojeni sjever i jug Hrvatske i oslobođeno zadarsko zaleđe generalu Anti Gotovini dugotrajno zapljeskali u uvodu svečane akademije u punoj zadarskoj kazališnoj kući. Uz predsjednika RH, premijera, predsjednika Sabora prisutni su bili i ministri Kotromanović, Ostojić i Matić, kao i vodstvo HDZ-a Karamarko, Brkić i, Kalmeta.

– Generale Gotovina, ovo je vaš dan možda i više nego bilo koji drugi jer ova je akcija bila početak kraja rata. Ova akcija odredila je što će se dogoditi i sve je vodilo hrvatskoj slobodi. Prije dva mjeseca bio je velik dan za Hrvatsku, a ishod presude na sudu na kojem se dokazivala nedužnost bio je i oslobođenje odgovornosti iz optužnice koja je implicirala da smo barbarska država – rekao je premijer Milanović, a predsjednik Sabora Josip Leko istaknuo je zahvalnost braniteljima što su akcijom Maslenica iznenadili neprijatelja i potakli vjeru hrvatskog naroda u oslobođenje.

– Maslenica je bila recept za sljedeće oslobađajuće akcije, ali i potvrda. Tu smo potvrdu dobili i oslobađajućom presudom. Oni koji pozivaju na mržnju drugih ne čine dobro za Hrvatsku, a one koji žele umanjiti Domovinski rat treba prepoznati – rekao je Josip Leko.

– Akcija Maslenica bila je operacija zbog koje se osjećamo ponosno i sjećamo se domoljublja. Generale Gotovina, vi ste simbol pobjede u Domovinskom ratu, ali nakon svih pobjeda najviše mi se sviđa golubica koju ste pustili i koja označava da je rat završio. Rat smo svladali zahvaljujući braniteljima. Nova generacija ima novu zadaću i ja ne sumnjam da smo i sada sposobni pokazati odlučnost kao u vrijeme Domovinskog rata. Hrvatska mora postati pravedna država jer još uvijek postoje repovi rata i privatizacije, ali Hrvatska će biti pravedna država za sve svoje građane – rekao je predsjednik Ivo Josipović.

[satellite auto=on caption=undefined thumbs=undefined]

 Izvor: Večernji list
Foto: Pixell