fbpx

HNS ipak za porez, ali na cijelu imovinu i to od iduće godine

Ministar financija Slavko Linić najavljivao je kako bi novac utržen na ime poreza na nekretnine bio utrošen kao kompenzacija državi za smanjenje doprinosa za zdravstvo, odnosno smanjenje cijene rada. HNS se protivio, no čini se da se smekšavaju.

Iako je HNS glasno progovarao protiv uvođenja bilo kakvih poreza – do mjere da su zbog najave novog obračuna pretplate umalo najurili Milana F. Živkovića iz Ministarstva kulture – navodno to uopće nije tako.

Iz HNS-a su stigle neslužbene informacije kako ta stranka nije protiv uvođenja poreza ne nekretnine, nego inzistira da se istodobno oporezuje i ostala neoporezovana imovina, piše Slobodna Dalmacija.

Po njima bi taj porez bilo prikladno uvesti već i 2014. godine, a teretio bi kamate na štednju i kapitalnu dobit, odnosno oporezivanje dohotka na ime prodaje vlasničkih udjela i dionica u nekoj tvrtki. Što se, pak, tiče poreza na kamate na štednju, ministar finanacija je novinarima na skupu u Hrvatskoj narodnoj banci u petak kazao kako je teško provediv, jer kamate na štednju, koje iznose oko 3 posto, neprestano nagriza inflacija.

No, očito će ministarstvo o tome svemu moći razmišljati još godinu dana.

Izvor: net.hr