fbpx

Jakov odnio bodove iz Zadra

Krešin dom ove sezone kao da ne može bez dramatičnih završnica. Ipak, za razliku od onih protiv Igokee i Partizana, kada su Zadrani uspjeli iščupati minimalne pobjede, sinoć su protiv slabijeg protivnika, Krke, doživjeli neočekivan poraz. Na ulasku u posljednju minutu utakmice rezultat je bio izjednačen 62:62. Vedran Morović i Domen Lorbek promašili su šuteve za dva poena, a Bariša Krasić, inače jedan od najmirnijih igrača kada je u pitanju izvođenje penala, dva slobodna bacanja. Na drugoj strani je Jakov Vladović krenuo u prodor, iznudio prekršaj i bacio loptu, koja je u vrlo čudnoj paraboli sretno prošla kroz mrežicu. Bivši kapetan Zadra zabio je i dodatno bacanje za 62:65. Na semaforu je ostalo još 14,9 sekundi, no u sljedećem zadarskom napadu Morović je izgubio loptu i tu je priči bio kraj. Lorbek je stavio dva penala za 62:67, a nakon dalekometnog koša Morovića za 65:67 vremena više nije bilo. Oglasio se posljednji zvuk sirene i počelo je veliko slavlje gostujućih košarkaša, koje je na Višnjik došao bodriti i autobus navijača iz Novog Mesta. Zadranima je, pak, s tribina ovaj put upućeno više zvižduka zbog loše igre i poraza, kojega je malo tko u dvorani očekivao. Pogotovo nakon prvog poluvremena, kada je momčad Ante Nazora imala devet poena prednosti. No, upravo je Vladović sa osam poena (dvije trice) na otvaranju treće četvrtine, uz Murića i Lorbeka, vratio goste u igru. Krka je tada preuzela konce igre u svoje ruke, Zadar se u napadu pogubio i to je rezultiralo neizvjesnom završnicom i u konačnici porazom. Krka je tako prekinula niz od pet uzastopnih poraza, dok je Zadar nakon dvije domaće pobjede, ubilježio treći poraz u svojoj dvorani ove sezone.

Izjednačen početak
Počelo je pomalo nervozno s obje strane što se napadačkog dijela tiče. Zadar je prvi koš zabio u trećoj minuti i to Kaštropil nakon igre jedan na jedan. Krasić je položio u kontri za 4:0, ali je onda Lorbek trgnuo svoje sa četiri vezana poena. Domaći nekoliko minuta nisu uspijevali pronaći put do koša pa je Vladović donio gostima vodstvo 4:6 u petoj minuti. Zadrane je razbudio ulazak Travisa, koji je vezao dva koša, no Pavič i Pajić su držali Krku u minimalnom vodstvu, 8:11. U osmoj minuti Vrbanc je zabio prvu zadarsku tricu za izjednačenje, a dobro je u utakmicu ušao i Jozo Brkić. Njegovih šest poena krajem prve i početkom druge dionice držali su Zadar na minimalnom zaostatku. Krka je u tom razdoblju bila u nešto boljem napadačkom ritmu, a posebno se to odnosi na Lorbeka, koji je zabio još sedam poena. Tako je svojima donio prvo vodstvo od dva napada, 17:21. Izjednačili su Allen i opet Brkić (21:21) pa su gosti u 13. minuti pozvali time-out.

Zadarskih plus devet
Klobučar je pogodio dva penala, no nakon toga je počela očajna gostujuća serija s linije slobodnih bacanja. Do poluvremena su ih promašili šest od sedam, što domaći nisu propustili kazniti. Seriju je otvorio Kaštropil, razigrao se Travis i vezao šest poena pa asistirao Brkiću na zakucavanje za 31:25. Agresivna obrana domaćih limitirala je goste na samo jedan koš iz igre u gotovo devet minuta (Lalić), dok su na drugoj strani poentirali još i Krasić i Ivanov. Tako je Zadar od -4 (17:21) početkom druge dionice došao do +9 (35:26) na poluvremenu. Činilo se da momčad Ante Nazora u tim trenucima drži sve pod kontrolom, no veliki odmor je očito više koristio Slovencima. Treću četvrtinu košem je otvorio Murić, a onda se razigrao Vladović.

Brz gostujući povratak
Vezao je dvije trice, a iza linije 6,75 pogodio je potom i Murić za ekspresno izjednačenje, 37:37. Zadar je u napadu potpuno stao, Allen nije uspijevao razigrati momčad, a jedine poene postigao je Kaštropil,čija su zakucavanja podizala publiku na noge. No, Vladović i Lorbek držali su Krku u egalu, a onda je i ovaj potonji pogodio tricu za vodstvo svoje momčadi, 43:45. Stigla je napokon i jedna zadarska trica i to Allenova za 46:45, no gosti su u posljednjih deset minuta ipak ušli s minimalnim vodstvom, 48:49. Posljednju dionicu izvrsno je otvorio Lalić. Prvo je zabio nakon napadačkog skoka pa je tricom i još jednim košem vratio svojima +4, 52:56. Zadar je bio bez vanjske igre, držali su ga tek novi koševi Kaštropila i Brkića. Nazor je 6,14 prije kraja pozvao minutu odmora, nakon čega je Lorbek donio gostima najvećih +6, 52:58. U posljednjih pet minuta palicu razigravača preuzeo je Morović umjesto Allena i Zadar se uspio vratiti u utakmicu. Kaštropil, Travis s penala, Morović jednim bacanjem i Ramljak u kontri smanjili su na samo -1, 59:60 (opet Lalić za Krku). Na koš Lorbeka uzvratio je Brkić koš-faulom na asistenciju Morovića za izjednačenje, 62:62, nakon čega je uslijedila već opisana završnica.

[satellite auto=on caption=undefined thumbs=undefined]

ZADAR – KRKA 65:67
(15:16, 20:10, 13:23, 17:18)

ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Gledatelja: 4000. Suci: Petar Obradović, Ademir Zurapović i Haris Bijedić (svi Bosna i Hercegovina).

ZADAR: Allen 5, Ivanov 2, Travis 14, Kaštropil 12, Delaš, Ramljak 4, Brkić 17, Krasić 4, Nurkić, Morović 4, Vrbanc 3, Prostran. Trener: Ante Nazor.

KRKA: Lorbek 24, Vladović 13, Rojc 2, Lalić 11, Murić 7, Pavič 5, Pajić 2, Kastrati, Golemac, Klobučar 3. Trener: Aleksandar Sekulić.

Šut za dva: Zadar 25-50, 50%; Krka 17-35, 49%.

Šut za tri: Zadar 3-16, 19% (Vrbanc, Allen, Morović); Krka 6-20, 30%(Vladović 2, Lorbek 2, Lalić, Murić).

Slobodna bacanja: Zadar 6-14, 43%; Krka 15-24, 63%.

Skokovi: Zadar 36 (22+14); Krka 32 (26+6).

Osobne pogreške: Zadar 24; Krka 21.

Izvor: Zadarski list
Foto:  Z. Kucelin