fbpx

Kako izbjeći gripu ili prehladu

Uz nekoliko mjera opreza možete uvelike smanjiti mogućnost obolijevanja od dišnih infekcija

Svi smo to doživjeli, i ne jednom: morali smo sjediti ili stajati uz neku osobu koja neprekidno šmrca, kiše i kašlje. Ne možemo se od nje maknuti i obuzima nas očaj pri pomisli da ćemo možda već sutra i mi biti u istom jadnom stanju. No, obolijevanje se ne može baš uvijek pripisati tako očitim putevima prijenosa virusa. Iako zarazne klice možete pokupiti doslovno bilo gdje (jeste li znali da virusi mogu preživjeti 48 sati na tipkovnici bankomata ili kemijskoj olovci?), obolijevanje od prehlade ili gripe zapravo je prilično složen proces. A evo i savjeta koji će vam pomoći da ga izbjegnete.

Nasapunajte, isperite… i ponovite!
Osnovno što morate činiti ako se želite zaštititi od prehlade i gripe jest prati ruke često i temeljito. Nasapunjajte ruke (antibakterijski sapuni nisu ništa učinkovitiji od običnih) te najmanje 20 sekundi trljajte dlanove, nadlanice i područja između prstiju. Zatim isperite ruke pod mlazom vode i ponovite postupak. Možete upotrijebiti i antiseptik s najmanje 60 posto alkohola.

Navlažite zrak
Jako vlažan zrak može biti toksičan za viruse gripe. Znanstvenici još ne znaju objasniti razlog, no jedno od mogućih objašnjenja jest da se kapljice koje sadrže viruse brže raspršuju u suhom zraku, što im omogućava da se dulje zadržavaju u prostoru. Kad je zrak vlažan, kapljice se ne raspršuju tako lako, već ostaju krupne i preteške da bi lebdjele zrakom te padaju na pod. Dakle, želite li smanjiti rizik od gripe, uložite u kvalitetan ovlaživač zraka te stupanj vlage u prostoru u kojem boravite održavajte na 40 do 60 posto.

Preskočite drugo (i treće) piće
Sposobnost bijelih krvnih stanica da se suprotstavljaju virusima smanuje se u periodu do 24 sata nakon prekomjerne konzumacije alkohola. Stoga se kontrolirajte i zadržite na jednom piću dnevno, barem tijekom sezone prehlada i gripe.

Ne oslanjajte se na vitamin C
Da, dobro ste pročitali. Iako se vitamin C smatra najmoćnijim oružjem protiv gripe i prehlade, nikada nije dokazano da doista štiti od njih. A brojne studije su pokazale i da nimalo ne ubrzava izlječenje ako se razbolite.

Više spavajte
Osobe koje redovito noću spavaju manje od sedam sati imaju trostruko veći rizik za obolijevanje od prehlade od onih koji spavaju osam ili više sati, objavljeno je u publikaciji Archives of Internal Medicine. Kad smo neispavani, naše tijelo može početi lučiti preveliku količinu citokina, proteina koji potiču javljanje simptoma kada dođe do zaraze virusima.

Jedite šareno
Antioksidansi koji jačaju imunitet prirodno su prisutni u voću i povrću svijetlih boja, a glavni im je adut sposobnost neutraliziranja slobodnih radikala koji slabe vaš prirodni imunološki sustav. Stoga napunite tanjur povrćem i voćem (što je svjetlija boja, veća je količina antioksidansa) te pijte što više zelenog čaja.

Istina o prijenosu zaraze

Neke teze o načinima prijenosa zaraze su točne, ali mnoge i nisu. Evo istine o tri najčešće.

Ljubljenje – NETOČNO

Većinu virusnih infekcija karakterizira curenje sluzi iz nosa i očiju, a ne iz usta. Prema istraživanju objavljenom u Journal od Infectious Diseases, samo osam posto ljudi razvije simptome prehlade nakon ljubljenja s nekim tko je već bolestan. Štoviše, sigurnije je poljubiti nekoga tko je prehlađen nego se s njime rukovati, upozoravaju mikrobiolozi.

Boravak u hotelima – TOČNO

Trećina površina u hotelskim sobama bila je zaražena virusima i 24 sata nakon što su iz tih prostorija otišle prehlađene ili gripozne osobe, pokazalo je istraživanje Sveučilišta u Virginiji. Ako u sezoni gripe morate boraviti u hotelima, zaštitite se tako da najrizičnije površine, poput kvaka, prekidača za svjetlo ili daljinskog upravljača, prebrišete antiseptikom za ruke ili vlažnim maramicama na bazi alkohola.

Upotreba stare četkice za zube – NETOČNO

Ne trebate kupovati novu četkicu za zube nakon što ozdravite od prehlade ili gripe jer ne možete sami sebe opet zaraziti. Naime, kad se razbolite, vaš imunološki sustav stvara specifična antitijela upravo za onaj soj virusa koji vi imate. Ona se zadržavaju u vašem organizmu i nakon što ozdravite i tako sprečavaju da ponovno obolite od istog virusa.

Kako napreduje bolest

• 1. dan

Netko je zakašljao i raspršio viruse po ručki kolica u supermarketu. Dolazite vi, uzimate kolica i, zajedno s namirnicama, pokupite i viruse. Protrljate nos ili oči i tako prenesete viruse u svoj sinusni sustav. Kad su se našli u vašim dišnim putevima, virusi prehlade ili gripe počnu se razmnožavati kao ludi te tako blokiraju neposredni imunološki odgovor vašeg tijela.

• 2.-3. dan

Osjećate se dobro iako virusne stanice napreduju prema vašim plućima. Uz to, postali ste zarazni.

• 4. dan

Počinjete se osjećati slabo i bolesno. Većina simptoma koje imate, poput kihanja i kašljanja, zapravo su nuspojave napada virusa na vaš imunološki sustav. Možete ih malo ublažiti lijekovima, ali oni neće izliječiti prehladu ili gripu. Jedino što vam zaista treba jest mirovanje, puno tekućine i vrijeme da se organizam obrani i oporavi.

• 5. dan

Ako ste pokupili virus prehlade, može se reći da je ono najgore prošlo. Vjerojatno više niste zarazni, iako možda još šmrcate i kišete. No, ako je u pitanju gripa, osjećat ćete se kao da vas je pregazio kamion. Moguće je da imate povišenu temperaturu i da ćete još nekoliko dana osjećati mučninu ili imati proljev. To je period u kojem vaš imunološki sustav radi punom parom kako bi vas obranio od virusa.

• 10. dan

Još tjedan dana nakon pojave prvih simptoma gripe možete biti zarazni. Ako kašljete ili kišete, pred usta stavite papirnati rupčić kako biste smanjili mogućnost širenja zaraze. No, najbolje bi bilo da ostanete kod kuće sve dok se ne budete osjećali kao novi.

Izvor: Jutarnji list