fbpx

Kolege iz Znanstvenog programa HRT-a podržali Krešimira Mišaka: “Izvrgnut je progonu i govoru mržnje!”

Krešimir Mišak ima podršku kompletne redakcije Znanstvenog programa HRT-a. Kako doznajemo s Prisavlja, Mišakovi kolege potpisali su peticiju kojom se izražava podrška emisiji “Na rubu znanosti”, te se traži da ta kontroverzna emisija dobije bolji termin u programskoj shemi.

Peticija podrške Mišaku je, podsjećamo, pokrenuta nakon što je Društvo za promociju znanosti i kritičkog mišljenja u otvorenom pismu zatražilo sankcije za zaposlenike HRT-a koji koriste program javne televizije za, kako kažu, širenje laži i pseudoznanosti. Kao jedan od središnjih primjera istaknuli su upravo emisiju “Na rubu znanosti”, te zatražili sankcije za njenog urednika i voditelja.

“Mišak je izvrgnut progonu”

Radi se o temi koja je, kao što se može vidjeti na društvenim mrežama, podijelila javnost na žestoke pobornike i jednako žestoke protivnike Mišakovog rada. Međutim, Mišakove kolege jednoglasno su stali iza njega jer smatraju da je, kako nam kažu, “izvrgnut progonu skupine takozvanih znanstvenika koji bi očistili program od svih nepoćudnih emisija”.

Redakcija Znanstvenog programa HRT-a nada se da će reagirati i glavni ravnatelj Goran Radman, kojeg pozivaju da Mišaka zaštiti od progona. Posebno im, kako naglašavaju, smeta što je pismo skupine znanstvenika supotpisao i HRT-ov zaposlenik, novinar Danijel Despot.

“Znanstvenici nastupaju s nepodnošljivim govorom mržnje”

“Peticiju potpore Krešimiru Mišaku su potpisali svi novinari, autori, urednici, redatelji, producenti u Znanstvenom programu, iza njega svi složno stoje i izražavaju svoje zaprepaštenje zbog zabrinjavajuće retorike koju je svojim javnim obraćanjem primjenila skupina, koja je u javnosti predstavljena kao skupina 30 znanstvenika, pa bi se dalo naslutiti kako je riječ o ljudima koji imaju znatiželjan duh, veliku širinu, osjećaj tolerancije, uvažavanja, usađene visoke profesionalne i etične standarde u javnom govoru. Međutim, svojim javnim progonom Krešimira Mišaka, pokazali su suprotno: isključivost i temeljno nepodnošenje svakog mišljenja i promišljanja fenomena s ruba znanosti, a koje, svidjelo se to njima ili ne, javnost itekako zanimaju. Ta je skupina nastupila s takvim nepodnošljivim govorom mržnje, pa je nemoguće ostati ravnodušan i dalje dopustiti da se blati i obezvrjeđuje dugogodišnji rad našeg kolege Kreše Mišaka”, kažu nam Mišakovi kolege s Prisavlja.

Izvor: index.hr