fbpx

“Komandir Šamil” pušten, ali ne smije koristiti internet

Damir Mamić, sada već nacionalno poznat kao “Komandir Šamil”, ipak neće u istražni zatvor na “hlađenje”. Iako je prijavljen zbog poticanja na terorizam, ozbiljno kazneno djelo za koje je predviđena zatvorska kazna i do 10 godina, na splitskom tužilaštvu nakon ispitivanja 42-godišnjeg pravnika iz trogirskog škvera zaključili su da nema potrebe za njegovim pritvaranjem. Istraga će se nastaviti (uvijek je moguće, tijekom cijelog postupka, promijeniti kvalifikaciju kaznenog djela) i za vrijeme Mamićevog boravka na slobodi.

Izrečene su mu dvije zaštitne mjere, s kojima se i sam Mamić složio nakon sat i pol iznošenja obrane, svjestan da će tako izbjeći boravak iza rešetaka. Redovito se mora javljati policiji te mu je izrečena i zaštitna mjera zabrane korištenja interneta.

“Komandir Šamil” pojavio se na YouTube-u u nedjelju navečer, a uhićen je munjevito, tek koji sat kasnije. U svom “komunike-u” Damir Mamić pozvao je svojevrsnu revoluciju, napade na banke, policijske postaje, ali sve bez nevinih ljudskih žrtava. Njegovi prijatelji i potencijalni kolege revolucionari su ga odmah upozorili da je prilično radikalan i da bi, makar se i samo šalio, mogao imati problema sa predstavnicima zakona. Doduše, teško da bi itko normalan taj video-uradak od 8 minuta i 5 sekunda shvatio kao ozbiljan teroristički čin. Više je sve skupa djelovalo na neki humoristični prilog, poput Monty Pythona ili stripa Alan Ford.

Najbolja je scena u kojoj, tek neku sekundu nakon isteka pete minute, “Komandir Šamil” nakratko svoju pažnju usmjerava na roditelje koji ga ometaju u revolucionarnom (terorističkom?!) poslu pozivajući ga na večeru.

Iako je neke svoje teze u kasnijem dopisivanju na forumu “Komandir Šamil” srčano branio, u utorak je na splitskom tužilaštvu shvatio da organi reda baš i nemaju suptilan smisao za humor. Policija je došla do njega u nekoliko sati od objave, a nedugo potom i svi njegovi “revolucionarni” prijatelji s Weba povukli su se u duboku tajnost. Nakon što je 36 sati proveo u policiji, u ćeliji za zadržavanje kod pritvorskog nadzornika, pa se potom susreo i sa Županijskim državnim odvjetništvom, brzo je splasnuo Mamićev revolucionarni žar. Kazao je kako je sve zamislio kao dobru zafrkanciju, mislio je da bi jedan takav “prilog” baš bio “dobra baza”, a nikako ozbiljni poziv na terorizam.

Izvor: Zadarski list