fbpx

Mali ribari ogorčeni: “Ukrali su nam kruh iz ruku”

Organizirana banda kradljivaca “penti“ čije članove više od godinu dana traže tri primorske policijske uprave, i dalje ne posustaje. Samo sedam dana od zadnje operacije u Privlaci pokraj Zadra, u noći na četvrtak na njihovoj se meti našla i lučica u Dragama, odakle je nestalo sedam izvanbrodskih motora vrijednih više desetaka tisuća kuna.

– Riječ je o brodovima u vlasništvu malih ribara, kojima je to bio jedini izvor prihoda. Znači, nije ukradena samo penta, već puno više od toga, kruh iz ruku – kaže Zoran Barešić, predsjednik Mjesnog odbora Drage, ogorčen ovom krađom, na koju su ga, kako tvrdi, danima prije upozoravali mještani ovog malog turističkog mjesta u Općini Pakoštane.

Lučica u mraku
– Lučica je u mraku, i svi ti motori se lopovima nude kao na pladnju – kaže Barešić dodajući kako će upravo zbog ovog problema od općine tražiti da se u lučici postavi rasvjeta koja bi takve incidente spriječila.

– Možeš pisati propalo, ukralo je i meni i svim mojim poznanicima. Nismo to očekivali, ali sada je gotovo – kazao je jedan od vlasnika brodica koji se prošlog listopada našao na meti organizacije koja više od godinu dana na potezu od Istre do Omiša krade uglavnom četiri do deset konja jake motore, čija se vrijednost na tržištu kreće od nekoliko tisuća, do maksimalno dvadeset tisuća kuna.

U potrazi za kradljivcima “penti“ u policiji su pojačali dežurstva i noćne ophodnje.

– Intenzivno surađujemo sa tri policijske uprave i radimo sve na hvatanju počinitelja – kazao je Elis Žodan, glasnogovornik zadarske policije, koja je izdala upozorenje vlasnicima brodica da na njima ne ostavljaju izvanbrodske motore dok su one na vezu.

U protivnom im se savjetuje da ih kvalitetno zaključaju lancima i katancima ili instaliraju nekakav alarmni sustav. Također im savjetuju da informacije o zaštiti mogu dobiti i kod ovlaštenih mehaničara, osiguravajućih društava, ali i u literaturi na internetu.

Izvor: Slobodna Dalmacija