fbpx

Milanović nije htio provesti u Beogradu niti minute više nego što je to bilo nužno

Odnosi između Hrvatske i Srbije ključni su za stabilnost u cijeloj regiji. Veoma je važno da naše vlade zato surađuju, kazao je Ivica Dačić. Zoran Milanović je poručio da je do sastnaka trebalo doći i ranije, ali da su dvjema zemljama “neke stvari stajale na putu”, te je izrazio nadu da je “sad tenzija splasnula”

Kolega, suradnici i susjedi, tako je hrvatski premijer Zoran Milanović definirao odnose s predsjednikom srbijanske vlade Ivicom Dačićem kao i sa Srbijom, Prijateljstvo ipak nije spominjao. Dačić i Milanović jučer su 45 minuta više od planirana dva sata razgovarali u Palati Srbije, pokušavajući obnoviti komunikaciju između službenog Beograda i Zagreba koja je prekinuta nakon oslobađajućih presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Prema izjavama što su ih obojica dali na zajedničkoj press konferenciji, njihov prvi susret bio je dobro odrađen korak u tom smjeru. Dogovoreno je aktiviranje komisija dviju država osnovanih zbog rješavanja otvorenih pitanja, a i Dačić i Milanović naglasak su stavljali na budućnost jer “prošlost ionako ne možemo promijeniti”.

– Odnosi između Hrvatske i Srbije ključni su za stabilnost u cijeloj regiji. Veoma je važno da naše vlade zato surađuju. Pričalo se da je Bruxelles inzistirao da se mi sastanemo, ali mislim da su oni iznenađeni što je već došlo do tog susreta, rekao je Milanovićev domaćin kojeg je hrvatski premijer nazvao prije dva tjedna kako bi mu priopćio da namjerava doći u Beograd. Dačić je to, istaknuo je, sa zadovoljstvom prihvatio.

Može li bolje

Ali, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić jučer je negodovao zbog Milanovićevog posjeta, smatrajući da se najprije on morao sastati s Ivom Josipovićem.

– To bi označilo da je došlo do uspostave dobrih odnosa. Ne znam zašto me Josipović izbjegava. Ne može Hrvatska biti ljutita na mene i tražiti neki drugi način kako bi se pojavila u Srbiji. Ja predstavljam Srbiju i građane i u zemlji i u inozemstvu, komentirao je Nikolić dok su još trajali razgovori Dačića i Milanovića. Hrvatskog premijera to nije moglo uznemiriti, premda mu je Nikolić poručio da nije iskren jer je Hrvatska podignula protiv Srbije tužbu za genocid, a on je je unatoč tome došao u susjednu državu. Milanović je jučer svoj posjet obavio i s izaslanstvom koje je stalo u tri automobila otputovao natrag kući. No, ovaj će sastanak, čini se, imati posljedice za političke odnose u Srbiji.

Dačić jučer nije htio zaoštravati s predsjednikom Srbije, ali mu je jasno uzvratio da njegova vlada radi u okviru svojih ustavnih nadležnosti “ne dirajući predsjednikove”. Milanović mu je pomogao opaskom da sva otvorena pitanja između dvije zemlje spadaju u ovlasti vlada jer su i Srbija i Hrvatska parlamentrane demokracije.

– Došao sam u Beograd da vidim mogu li Hrvatska i Srbija bolje. Izgubili smo jedno pola godine, možda se ovaj sastanak mogao i ranije dogoditi, neke su nam stvari stajale na putu, ali nadam se da je sad tenzija splasnula, ustvrdio je Milanović koji je druge države u regiji pozvao na aktivnost u poslu i suzdržanost u emocijama.

Partnerska rješenja

Dačić je nabrojio sve teme koje niz godina opterećuju odnose Srbije i Hrvatske, od izbjeglica, povrata imovine, neriješene granice, sukcesije, pa do obostrane tužbe za genocid. Otkrio je da se razgovaralo i o gospodarskoj suradnji i europskom putu Srbije.

– Milanović mi je jasno rekao da Hrvatska podržava naš europski put, istaknuo je premijer Srbije.

Predsjednik hrvatske vlade obećao je da će raditi na otklanjanju prepreka za poslovanje srbijanskih firmi u Hrvatskoj jer “ako želimo da drugi prema nama imaju fer pravila, onda to i mi moramo omogućiti”.

– Hrvatska podržava Srbiju na putu u EU. To je u našem interesu i mislimo da je to dobro. Ne da ste slobodni, nego ste pozvani obratiti nam se za bilo koju pomoć, poručio je Milanović koji je govorio i o procesuiranju ratnih zločina nad Srbima u Hrvatskoj. Upozorio je kako je i u opoziciji tvrdio da je to bila hrvatska sramota i odgovornost.

– Ali, drugo je pretjerivanje. U Hrvatskoj su mnogi procesuirani, u hrvatskim zatvorima radi presuda hrvatskih sudova kazne već godinama služe neki visoki časnici, To je odradilo hrvatsko pravosuđe, a ne netko treći, kategoričan je bio Milanović koji se za tužbe o genocidu nada “partnerskom rješenju”.

Milanović nije htio provesti u Beogradu niti minute više nego što je to bilo nužno. Sa svojom skromnom pratnjom, u kojoj nije bilo niti jednog ministra nego samo ljudi iz njegovog ureda plus zamjenik ministra vanjske poslove Joško Klisović, stigao je pred Palatu Srbije čak nekoliko minuta poslije 12 sati za kada je bio zakazan početak sastanka.

[stextbox id=”okvir” caption=”Nikolić: Najlakše je sjesi i ručati zajedno ” image=”null”]

Nikolić je, na konferenciji za strane novinare, nakon što je iskritizirao hrvatskoj predsjednika Ivu Joisipovića, i susret Dačića i Milanovića ocijenio kako je “najlakše sjesti i ručati zajedno”.
– Treba raščistiti sve, najlakše je da sjednemo i ručamo zajedno. Prije toga trebmo pomiriti narode, jer političari se lako svađaju i mire, veli Nikolić.

– Ovo je (posjet Milanovića Beogradu) pokušaj Hrvatske da mirno uplovi u EU iako postoje pitanja koje nije riješila, poput prognanih lica i imovine Srba, koja uz srpsko protivljenje mogu predstavljati ozbiljan problem za ulazak u Uniju, zaključio je Tomislav Nikolić.

[/stextbox]

Izvor: Zadarski list