fbpx

Na novouređenom Trgu Petra Zoranića nema mjesta za kip slavnog pjesnika

Unatoč najavama iz gradske uprave, radovi na uređenju Trga Petra Zoranića neće biti završeni do kraja veljače, već negdje u ožujku, moguće tek krajem mjeseca.

Razlog novog probijanja rokova za radove koji su trebali biti izvedeni u roku šest mjeseci, a evo im teče i treća godina, djelomično je vezan uz nepovoljne vremenske prilike, a djelomično uz kašnjenje s početkom izrade podkonstrukcije od inoksa i pripadajućih stakala kroz koja će na trgu biti prezentirana arheološka nalazišta.

– Da, opet kasnimo, najviše zbog vremena. Nadam se da će ovaj put ožujak uistinu biti zadnji mjesec. Bravarija se upravo izrađuje, a potom na red dolaze stakla. Za svaki taj korak potrebno je po 20 dana. Dakle, radovi planiramo završiti negdje u roku mjesec i pol dana, kazao nam je Antonio Duca, vlasnik tvrtke “Duca”, u ime izvođača radova.

Osim kašnjenja radova, pred projektante, konzervatore i gradsku upravu otvorilo se novo-staro pitanje: gdje na novom trgu smjestiti stari spomenik Petra Zoranića koji već godinama “čami” ispred Crkve sv. Krševana?

Premda je određivanje lokacije za spomenik bio dio programa arhitektonskog natječaja na kojem su pobijedili projektanti Aleksandra Krebel i Alan Kostrenčić, na novo uređenom trgu, po svemu sudeći, neće biti mjesta za poznati mladenački rad zadarskog kipara Ratka Petrića.

– Istina, raspravljamo o tome, ali još ništa nije odlučeno. Traži se idealna pozicija. Konačnu riječ dat će gradska uprava i konzervatori, kaže suautorica projekta Aleksandra Krebel i dodaje da je kip isprva trebao biti smješten unutar zemljanog otoka u sjeni velikih platana kod konobe “Skoblar”.

No, tijekom izvođenja radova htjelo se maksimalno zaštiti korijenje drevnih stabala, zbog čega je na koncu promijenjena geometrija zemljanih otoka. pa je kip Zoranića ostao bez predviđenog mjesta.

– Osim toga, trg i bez spomenika ima jako puno akcenata, od iskopina do antičkog stupa, ostataka zidina i sl. Je li nužno da u to ‘gurnemo’ i Zoranićev spomenik, stvarno ne znam. Pričekat ćemo odluku konzervatora i Grada Zadra, govori Aleksandra Krebel.

Hoće li trg posvećen autoru prvog hrvatskog romana, pomalo apsurdno, ostati bez njegovog spomenika?

Gradski pročelnik za graditeljstvo Matko Segarić nije nam znao reći što će na koncu biti s Petrićevim spomenikom, a pročelnica konzervatorskog odjela Anastazija Magaš nije bila dostupna za razgovor.

Izvor: Slobodna Dalmacija