fbpx

Najmanje 40.000 ljudi ostat će bez posla u 2013., provjerite jeste li među njima

Više od 10.000 otkaza najavljeno je u javnim poduzećima, dok privatni sektor, prema podacima HUP-a, gubi prosječno 1.000 radnih mjesta dnevno. Ove će godine na ‘meti’ biti radnici u HT-u, Podravci, brodogradnji….

Probijanjem brojke od 360.000 nezaposlenih otpočeo je trend masovnih otpuštanja najavljenih za ovu godinu.

Više od 10.000 otkaza najavljeno je u javnim poduzećima, dok privatni sektor, prema podacima HUP-a, gubi prosječno 1.000 radnih mjesta dnevno. Ove će godine na ‘meti’ biti radnici u HT-u, Podravci, brodogradnji….

Prema onome što se za sada zna, Hrvatsku elektroprivredu bi do 2014. trebalo napustiti oko 3300 radnika. Najavljeno je kao će se većinom raditi o ‘poticanjima’ odlaska u mirovinu.

Prema izjavama Slavka Linića, od 15.000 otkaza u javnim poduzećima, 2.000 njih odnosi se na višak radnika detektiran u Hrvatskim šumama. Oni bi trebali otići do kraja ove godine.

Hrvatska pošta planira otpustiti 1.100 ljudi, zbog ogromnih gubitaka s kojima je suočena. Prema riječima Uprave, racionalizacija broja zaposlenih je jedni način uštede.

Dvije tisuće otkaza samo u jednom danu

Što se privatnih tvrtki tiče, premda Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave HT-a nije htio komentirati novi poslovni plan i neslužbene najave o 450 novih otkaza, sindikati u tvrtki sve glasnije protestiraju protiv najave novog smanjenja radne snage tvrdeći da Uprava svake godine dijeli otkaze radnicima kako bi osigurala visok profit HT-ovim dioničarima.

Iako iz VIP Neta još nema najava novih otkaza, ta kompanija obično ‘rezanjima’ slijedi svog najvećeg konkurenta HT. Stoga se i tamo mogu očekivati novi raskidi Ugovora o radu.

Otkaze u Podravki najavio je nedavno i predsjednik Uprave koprivničke tvrtke Zvonimir Mršić. Njih će tijekom godine dobiti petstotinjak radnika.

Uz sve to treba pribrojati i brojne male tvrtke i obrtnike koji će sukcesivno, tijekom cijele 2013. otpuštati svoje zaposlenike. Sindikati procjenjuju da će ove godine bez posla ostati minimalno 40.000 ljudi.

O kolikom broju će biti riječ slikovito govori podatak da se od utorka u 16 sati do srijede u 16 sati Hrvatskom zavodu za zapošljavanje prijavilo čak 2.000 novih radnika, što je povećalo broj nezaposlenih na 362.191.

Izvor: dnevno.hr