fbpx

Noviteti sajma u Ženevi: Najskuplji satovi

Jedan od najvažnijih sajmova urarske industrije, Salon International de la Haute Horlogerie (SIHH), koji se već 22 godine tradicionalno održava svakog siječnja u Ženevi, donio je, kao i uvijek, pregršt noviteta koje su predstavili neki od najluksuznijih proizvođača, mahom švicarskih. Najveći broj izlagača dio je Richemonta, imperija luksuza koji u svom portfelju ima neke od najslavnijih i najuglednijih urarskih manufaktura: A. Lange & Söhne, Jaeger-LeCoultre, Vacheron Constantin, IWC Schaffhausen, Panerai, Montblanc, Roger Dubuis, Baume & Mercier, Cartier, Piaget i druge, ali na SIHH-u redovito izlažu i drugi, kao što su Audemars Piguet, Girard-Perregaux, Parmigiani Fleurier, Richard Mille, Greubel Forsey… Na ovogodišnjem sajmu, koji je zapravo privatni događaj za profesionalce iz branše, izlagalo je 16 tvrtki, a okupilo se oko 12.500 gostiju, od čega 1200 novinara. Od brojnih izložaka izabrali smo deset satova koji su pobudili najviše pažnje te tri najekstravagantnija modela ovogodišnjeg sajma. (Ilija Matanović) Na slici: PANERAI Luminor Submersible 1950 3 Days Automatic Ceramica: Jedan od novih Paneraijevih modela izgleda zastrašujuće moćno; za njegovu crnu boju zaslužan je materijal od kojeg je izrađen – sve zastupljenija keramika. Kućište je veliko solidnih 47 milimetara, vodootporno do 300 metara, a unutra kuca Paneraijev automatski in-house mehanizam P.9000.

IWC_Ingenieur_Auto_550804S0

IWC Ingenieur Automatic AMG Black Series Ceramic 11.800 eura IWC je proglasio 2013. godinu godinom Ingenieura, tako da su na SIHH-u predstavili cijelu seriju novih modela iz tog dijela svoje obitelji. Nove Ingenieure obilježava i suradnja IWC-a s Mercedesom, a jedan od najupečatljvijih satova iz te kolekcije je ovaj 46-milimetarski sat s in-house mehanizmom 80110.

IWC_Ingenieur-Chro_550803S0-1
IWC Ingenieur Chronograph Silberpfeil 9700 eura Suradnja kultne urarske tvrtke iz Schaffhausena i Mercedesa ogleda se i na ovom kronografskom modelu koji nosi ime Silberpfeil (srebrna strijela), prema kultnom Mercedesovu trkaćem bolidu W25, čija je slika ugravirana na poleđinu sata. Kućište ima promjer od 45 mm, a dolazi sa smeđim ili srebrnim brojčanikom. Bit će izrađen u 1000 primjeraka.

Baume___Mercier_Cl_550800S0
Baume & Mercier Clifton 4200 eura Baume & Mercier postojano osvaja tržište filozofijom kvalitetnih satova po prijateljskim cijenama, a ni serija Clifton, inspirirana 1950-im godinama, nije iznimka. Ovaj model, s godišnjim kalendarom i prikazom Mjesečevih mijena, kod drugih bi proizvođača koštao barem dvostruko više. Osnovni mehanizam je Sellita SW300 automatik s kalendarskim modulom Dubois Dépraz 9000.

c5_550814S0
Jaeger-LeCoultre Master Ultra Thin 41 14.500 eura Možda jedina švicarska manufaktura koja je uvijek koristila samo svoje mehanizme među nekoliko novieteta na SIHH-u predstavila je sat od platine u limitiranoj seriji od 880 primjeraka, tanak samo 4,05 milimetara. JLCov mehanizam 849 tanak je samo 1,85 milimetara.

Izvor: Jutarnji list