fbpx

Objavljujemo reagiranje odvjetnika Zdenka Zrilića i ispravak neistinitih navoda

Nakon objave teksta o videu koji na Youtube-u proziva “zadarske ratne profitere”, a koji smo prenjeli sa portala www.slobodnadalmacija.hr (link), temeljem odredbe članka 40. Zakona o medijima dužni smo objaviti i reagiranje g. Zdenka Zrilića:

Gruba je neistina da je gospodin Zdenko Zrilić ratni profiter ili izdajnik. Ove neistinite informacije izrečene na portalu www.zadardanas.hr pozivajući se na video uradak objavljen na društvenoj mreži YOUTUBE pod nazivom “Zdenko Zrilić – najveći zadarski ratni profiter i izdajnik!” klevetnički upućuju na počinjenje teških kaznenih djela od strane gospodina Zdenka Zrilića i ne mogu se opravdati vrijednosnim sudom autora spornog teksta o poslovnom i životnom djelovanju gospodina Zdenka Zrilića. U uređenim pravnim sustavima, kao što je Republika Hrvatska, je li određena osoba počinila kakvo kazneno djelo utvrđuje nepristrani sud na temelju optužnice podignute od ovlaštenog tužitelja. Protiv gospodina Zdenka Zrilića nije podignuta nikakva optužnica niti je donesena sudska presuda za počinjenje bilo kakvog kaznenog djela, a kamoli kaznenog djela ratnog profiterstva ili izdaje. O tome se vode službene evidencije javno dostupne svima, pa i novinarima portala www.ezadar.hr i iste su se mogle lako provjeriti. Umjesto navedenog, novinari navedenog portala, ni ne pokušavajući saznati pravu istinu, priključili su se javnom medijskom linču protiv gospodina Zdenka Zrilića i njegove obitelji.

Iako cijeli video uradak vrvi grubim neistinama i klevetama u nastavku se očitujemo samo na one najgrublje i najstrašnije. Najgrublja je neistina da je gospodin Zdenko Zrilić bilo koji dio svoje imovine stekao na nezakonit, nemoralan ili na bilo koji pravno nedopušten način, a posebice ne na štetu građana Zadra ili njegove imovine. Najgrublja je neistina da bi gospodin Zdenko Zrilić bio odgovoran za nestanak bilo kakvog novca iz kockarnice u Rotterdamu ili bilo gdje drugdje u svijetu, da se bavio švercom selotejpa iz Italije ili surađivao s UDBOM. I na kraju najgrublja kleveta i laž je da bi gospodin Zdenko Zrilić pregovarao, plaćao usluge ili na bilo koji drugi način imao vezu s osumnjičenim ratnim zločincem Ratkom Mladićem tadašnjim zapovjednikom postrojbi neprijateljske JNA na Zadarskom području. Sramotno, lažno i neistinito je bilo kakvo povezivanje gospodina Zdenka Zrilića sa pokoljem i ubijanjem hrvatskih civila i vojnika u Škabrnji 1991. godine.

Gospodin Zdenko Zrilić višegodišnji je uspješan poduzetnik koji u svom poslovanju nikada nije kršio zakone i čije postupanje je prema svima uvijek bilo na najvišim ljudskim i moralnim razinama.

Ne ulazeći ovom prilikom u uređivačku politiku Vašeg portala koja očito dozvoljava trećim osobama na tom istom portalu iznošenje neistinitih informacija s obilježjima kaznenog djela klevete, ukazujemo Vam kako su prema odredbama članka 16. Zakona o medijima, mediji dužni poštovati dostojanstvo, ugled i čast građana.

Nažalost, moramo konstatirati kako ste objavom navedenih informacija postupali protivno zakonskim odredbama, čime ste povrijedili dostojanstvo, ugled i čast gospodina Zdenka Zrilića, ali i omogućili ostvarenje kaznenog djela klevete iz članka 149. Kaznenog zakona

Objavom neistinitih informacija u članku od 15.01.2013. godine, Vaši su čitatelji ostali uskraćeni za cjelovitu i točnu informaciju, a ugled i čast gospodina Zdenka Zrilića grubo su povrijeđeni.

S poštovanjem,

Goran Durmiš, odvjetnik“