fbpx

Odavno ima dovoljno pacijentica

Nije mi cilj demantirati dr. Kraljića već želim poručiti svojim pacijenticama da se ne trebaju brinuti jer je odavno prikupljen zakonski potreban broj pacijentica na račun kojeg bi ovaj ginekološki tim mogao potpisati ugovor s HZZO-om, ističe dr. Marić

Nakon izjave županijskog pročelnika za zdravstvo dr. Josipa Kraljića kako dva nova ginekološka tima u Zadru, odnosno liječnice Ilva Marić i Ana Bašić još uvijek nisu uspjele ostvariti zakonom određen minimalni broj pacijenata te da je to razlog zbog kojeg navedene liječnice nisu još počele raditi, njegov istup demantira dr. Ilva Marić, specijalistica ginekologije.

– Nije točna činjenica kako dr. Bašić i ja nismo prikupile dovoljan broj pacijentica te da je to razlog zašto još nismo počele s radom. Naime, ja sam već početkom studenoga prošle godine imala 1.700 prijava koje nisam mogla dostaviti HZZO-u jer sam morala čekati odobrenje Ministarstva zdravstva za zapošljavanjem medicinske sestre. Kada smo dobili potrebno odobrenje ravnateljica Doma zdravlja Zadar raspisala je natječaj za medicinsku sestru, koju sam i dobila te smo na Badnjak prošle godine predali listu sa 2.285 prijava u Područni ured HZZO-a u Zadru, istaknula je dr. Marić.

Liječnice oba navedena tima svakodnevno zaprimaju brojne pozive pacijentica koje su zainteresirane kada će ova dva novooformljena tima konačno početi s radom, no do tada mora proći određena zakonska procedura.

– Područni ured HZZO-a u Zadru je provjerio dostavljene prijave te je poslao zahtjev u Zagreb za formiranjem novog ginekološkog tima te bi krajem siječnja u Zagrebu trebala biti održana sjednica, nakon koje bih dobila ugovor i termin za rad, kazala je dr. Marić.

Do tada se mora slijediti standardna procedura, a ova liječnica obavještava sve svoje prijavljene pacijentice, koje su do sada imale svog izabranog ginekologa, da do početka rada njezine ambulante i dalje mogu odlaziti kod dotadašnjeg ginekologa.

– Nije mi cilj demantirati dr. Kraljića već želim poručiti svojim pacijenticama da se ne trebaju brinuti jer je odavno prikupljen zakonski potreban broj pacijentica na račun kojeg bi ovaj ginekološki tim mogao potpisati ugovor s HZZO-om. Zahtjev je poslan i čeka se samo to odobrenje za početak rada nakon sjednice u Zagrebu. Moram još naglasiti da osim navedenih pacijentica koje su imale svog odabranog ginekologa, odnosno još ga imaju, dok moj tim ne počne s radom, one koje su prvi put upisane ili nemaju izabranog ginekologa već samo mene, ako je u pitanju nekakva hitnoća ili su u pitanju trudnice moraju se javiti u Područni ured HZZO-a u Zadru koji će im dodijeliti privremenog ginekologa, naglasila je dr. Marić.

Izjavom dr. Kraljića o nedovoljnom broju upisanih žena napravila se panika među budućim pacijenticama dr. Marić, kojima se ovom prigodom i ispričavamo. Za razliku od dr. Marić dr. Ana Bašić još uvijek prikuplja pacijentice, ali kako doznajemo i ona bi uskoro mogla ispuniti zakonsku kvotu te zatražiti dozvolu za rad, odnosno ugovor s HZZO-om.

Izvor: Zadarski list