fbpx

Odgodili gradnju rampe, poginula čitava obitelj

Dvije teške prometne nesreće na pružnom prijelazu u Kučan Marofu nisu bile dovoljne da se postavi rampa, a sad je u sudaru poginula tročlana obitelj

Tročlana obitelj, muškarac, žena i malo dijete, poginuli su u naletu vlaka na osobni automobil u Kučan Marofu kod Varaždina u subotu. Nesreća se dogodila na pružnom cestovnom prijelazu bez rampe, a nakon udara vlak je automobil gurao pola kilometra. Prema priopćenju Policijske uprave Varaždinske mušakarac u dobi od 36 godina upravljao je automobilom te se dolaskom do željezničkog prijelaza, koji je označen prometnim znakovima, ali nema rampu ni uređaj za davanje znakova kojima se najavljuje približavanje vlaka, nije zaustavio. U tom je času na desni bočni dio automobila udario putnički vlak, a od siline udara su vozač, njegova 30-godišnja supruga i 4-godišnje dijete poginuli na licu mjesta.

Kasno žaljenje
Riječ je o trećoj prometnoj nesreći na tom pružnom prijelazu u posljednjih sedam godina. Godine 2006. vozač je bio teže ozlijeđen, a dvije godine kasnije vozač automobila bio je lakše ozlijeđen. HŽ Infrastruktura izrazila je duboko žaljenje zbog nesreće u kojoj je troje ljudi poginulo i apelirala na sve sudionike u prometu da poštuju prometne znakove te da prije svakog željezničko-cestovnog prijelaza uspore i uvjere se je li pruga prazna, a prolazak slobodan.

Prema podacima Hrvatskih željeznica objavljenim koncem travnja 2011. godine na 2.976 kilometara dugoj željezničkoj mreži u Hrvatskoj ima 1.514 željezničko-cestovnih prijelaza, među njiima 68 pješačkih. Automatskim ili mehaničkim uređajima, poput brklji, osigurano je tek 528 prijelaza, a svi ostali prometnim znakovima, poput “Andrijinog križa” i “Stopa” i trokutom.

Mračna budućnost
Dakle, oko 70 posto, odnosno 926 željezničko-cestovnih prijelaza, nema nikakvo osiguranje već samo znakove upozorenja. Drugačije kazano, i dalje možemo očekivati slične tragične vijesti kako zbog nedostatne uređenosti prijelaza tako i zbog neodgovornosti vozača.

Programom rješavanja željezničkih prijelaza u Hrvatskoj iz 2005. godine obuhvaćena su 1.039 prijelaza, a predviđeni rok za provedbu je 15 godina. Vrijednost programa procijenjena je tada na 886,5 milijuna kuna. Dio prijelaza po tom je programu trebalo ukinuti, a preostale modernizirati, poboljšati razinu sigurnosti, a u pojedinim slučajevima i denivelirati kako pruga i cesta više ne bi bile na istoj razini.

Tko je odgovoran
Za taj je željezničko-cestovni prijelaz prije pet godina varaždinska gradska vlast osigurala je 400 tisuća kuna i pokrenula projekt izgradnje rampe na dva nezaštićena prijelaza, u Kučan Marofu i Jalkovcu. U listopadu prošle godine HŽ je raspisao natječaj za njihovu izgradnju i prema informacijama varaždinskog gradonačelnika Gorana Habuša izgradnja bi uskoro trebala započeti. U međuvremenu je osiguratno još 400 tisuća kuna, a Habuš nakon nesreće nije htio nagađati o tome tko je odgovoran zato što projekt od 2008. nije realiziran.

Izvor: Zadarski list