fbpx

Ogorčeni građani na Facebook stranici Vlade: “Povećavate plaće za 20 posto, zar nemate srama?!”

Prva odluka Vlade RH u 2013. godini bila je povećanje plaća pojedinih državnih dužnosnika. Konkretno, radi se o ravnateljima zavoda za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, Zavoda za posredovanje pri zapošljavanju, Središnjeg registra osiguranika te Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, kao i njihovim zamjenicima i pomoćnicima.

Radi se o službenicima koji su do sada imali plaću između 10 i 13 tisuća kuna. Odlukom Vlade koeficijent kojim se određuje visina plaće im je povećan, tako da će im mjesečni prihodi skočiti za 20-ak posto. Šefovi koji su do sada zarađivali 13 tisuća kuna, odsad će mjesečno zarađivati oko 16 tisuća kuna.

Ne treba posebno isticati da je ovakva odluka Vlade u javnosti izazvala buru nezadovoljstva. Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, poručuje da se Vlada prema narodu odnosi kao prema volovima. Dva sindikata zaposlenih u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zbog “bahatosti i nemorala” zatražili su ostavku ministra rada Miranda Mrsića.

Ipak, najžešće kritike na račun Vlade stigle su na Facebooku. Stranica Vlade RH na Facebooku doslovno je zatrpana primjedbama ogorčenih građana, kojima je zajednički nazivnik uglavnom pitanje: “Kako vas nije sram?”.

Građani na Vladinom Facebooku: “Imate li vi obraza?”

“Draga Vlado, ja mislim da ste ipak premalo povećali plaće vašim prijateljima. Pa kaj vam je to 20 posto? Profesorima skinite još 30 posto pa to proslijedite svojim prijateljima”, napisao je na Facebooku vlade korisnik Ivan Kozina.

“Podizanje plaća za 20 posto u situaciji kada novca nema govori dovoljno o vašoj ozbiljnosti i brizi za zemlju koju vodite. A svim svojim postupcima pokazujete da vodite brigu samo o sebi”, napisao je korisnik Franco Zanchi.

Korisnica Ire Reina Mašić kaže sljedeće: “Od kuda novac za povećanje vaših plaća? Od naših plaća, božićnica? I ne lažite da se opet zadužujete jer smo u rangu smeća. Od koga ćete uzeti da bi vaša djeca bolje živjela. Jel to po zakonu? Po Ustavu? Sramite se”.

“Pa da li vi imate obraza? Kako možete ljudima povećati plaću za 20 posto? Ljudi vam volontiraju za 1500 kuna jer država nema para, a vi ravnatelju zavoda za zapošljavanje u zemlji s 350.000 nezaposlenih povećavate plaću za 20 posto. Tih 20 posto treba zaslužiti. Nagrada ne dolazi prije obavljenog posla, dame i gospodo”, piše korisnik Dino Zukić.

“Pa zar vas nije niti malo sramota, pa ovi u HZZ-u su tu samo zbog mjesečne statistike, a ovi iz HZZO-a su leglo korupcije i nerada. Ali ne zaboravite jednu stvar, četiri godine će brzo proći, nadam se da više nikada nećete dobiti izbore, a još kad se sjetim da sam glasala za vas, našamarala bi se. Milanović nam se smije sa skijanja, Linić iz Dubaija. Nama otkidate kruh iz usta i dajete onima koji već imaju i previše, ma ja da sam na vašem mjestu podigla bi si plaću za 80 posto, a narod neka jede kolače, svakim danom pokazujete kakvi ste licemjeri. Jadno!”, napisala je na Facebooku Vlade korisnica Natalija Šarić.

“Genijalno! Pa vi nemate nimalo srama! Digli ste porez na kruh i mlijeko, a ravnateljima Vladinih agencija povećavate plaće za 20 posto. Znači tko ima daj mu još više, a tko nema oduzmi mu i to malo? Evo iskreno se nadam ako mi tata napokon dobije zaostale plaće (radnik Dina petrokemije, Omišalj), da ćete mu ih uzeti jer nama ne treba. Meni je bitno da vama ne fali! Ako vam kažem da se sramite, to vama neće ništa značiti jer su vam obraz i guzica isto!”, napisao je korisnik Ivica Šegović.

Vlada odgovara: Dobili su povišice jer obavljaju važne funkcije

To su samo neke od primjedbi građana kojima je Facebook stranica Vlade doslovno zatrpana. Neki od njih su dobili čak i odgovor. Naravno, uvijek isti i birokratski suhoparan, kao što smo i navikli od Vladinog Facebook tima.

U objašnjenju stoji kako se status dužnosnika kojima su povećane plaće morao uskladiti sa statusom drugih dužnosnika javnih ustanova. Tvrdi da neki od dužnosnika kojima su plaće povećane obavljaju vrlo važnu ulogu, te će u skoroj budućnosti, nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, imati još više posla nego dosad.

“Samo ravnatelji HZMO-a i HZZO-a odgovaraju za gotovo 57 milijardi kuna, odnosno za 46,32% Državnog proračuna”, tvrde iz Vlade.

Izvor: index.hr