fbpx

Ostojić: Uspio sam, zdravstvo više ne stvara dugove

Na snagu je stupila i odluka o obveznoj zajedničkoj nabavi ugradbenog i potrošnog materijala, čime se samo u protekloj godini uštedjelo 300 milijuna kuna

Ministar zdravlja Rajko Ostojić jako je zadovoljan prvom godinom svog mandata pa je, u pravom predizbornom stilu kandidata u utrci za budućeg zagrebačkog gradonačelnika, održao konferenciju za novinare na kojoj je pobrojao svoje dosadašnje uspjehe. Četvrtinu svog posla, zacrtanog i Planom 21 on je, uvjeren je, realizirao.

Značajno su, kaže, smanjenje liste čekanja na zdravstvene usluge, za 30 do 50 posto. Na endoprotezu kuka, naveo je primjer, u lovranskoj se klinici do prije godinu dana čekalo gotovo godinu dana, još ranije i po tri godine, dok sada, u prosjeku, čekanje traje 130 dana. Najviše su smanjenje liste čekanja na CT-ove, dodaje ministar, makar u prošloj godini nije kupljen niti jedan takav novi aparat, već su u funkciju stavljeni postojeći uređaji, koje se iz nekog razloga nije koristilo, pa čak i godinama.

Posljednjih mjeseci, nastavlja Ostojić, u državnim se bolnicama bilježi smanjenje ukupnog duga, a novi se dugovi više ne generiraju. Na snagu je stupila i odluka o obveznoj zajedničkoj nabavi ugradbenog i potrošnog materijala, čime se samo u protekloj godini uštedjelo 300 milijuna kuna, novac koji je dotad, zbog rascjepkanosti nabave, ostajao u džepovima trgovaca.

Zdravstveni je doprinos smanjen za dva posto, proširena je lista ljekova, a u srpnju prošle godine izglasan novi Zakon o potpomognutoj oplodnji koji, kaže ministar, parovima i ženama omogućava najsuvremenije metode liječenja neplodnosti. Za bolnice je lani kupljeno 69 novih uređaja, vrijednosti ukupno 246 milijuna kuna,u tijeku je preuzimanje još 70 milijuna kuna vrijednih aparata i ugovaranje dodatnih 28 uređaja vrijednih isto toliko milijuna kuna. Između ostalog, Ministarstvo je nedavno shvatilo da se na ultrazvučni pregled kukova dojenčadi, obavezan do kraja trećeg mjeseca djetetovog života, čeka i po četiri, pet pa čak i više mjeseci te je pred ugovaranjem kupnja i više UZV-a za tu namjenu. U KBC-u Split konačno se, nakon četiri godine nekorištenja, uređuje dječja hematoonkologija, koja bi trebala proraditi u ožujku, dok je 3,2 milijuna kuna uloženo u Odjel za hematologiju i onkologiju Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka. Te su radove financirali Vlada, Grad Rijeka, Udruga Krijesnica, građani i tvrtke. Otvoreno je i novo rodiliše u Šibeniku, opremljena četiri hitna bolnička prijema u Čakovcu, Bjelovaru, Zaboku i Karlovcu. U rad je pušten i novoizgrađeni dio Klinike za tumore KBC-a Sesrte milosrdnice u Zagrebu.

Zdravstveni je sustav informatiziran, kaže Ostojić, a efekti centralnog naručivanja pacijenata bit će vidljivi kroz tri, četiri mjeseca, najavio je. Do kraja ovog mjeseca, također najavljuje, županijske bi skupštine trebale donijeti plan sanacije bolnica.

Izvor: Zadarski list