fbpx

Ovršili joj račun jer se zove isto kao i dužnica!?

Bez ikakvih daljnjih provjera identiteta, HT je prema podacima koje im je na zahtjev dostavio MUP naložio ovrhu. Antonija Kolarić koja se igrom slučaja zove kao i stvarna HT-ova dužnica – prisilno je platila dio tuđeg duga, pa se pita – je li zaista tako lako kompromitirati osobne podatke

“Je li zaista tako lako kompromitirati osobne podatke”, s nevjericom se pita Antonija Kolarić kojoj je račun, ni krivoj ni dužnoj ovršen, a sada se našla u borbi s birokracijom kako bi dokazala da je ona nije Antonija Kolarić koja HT-u duguje novac za usluge u fiksnoj telefoniji. Dug kojeg HT ovrhom naplaćuje datira iz 2005. godine, a dužnica je Antonija Kolarić s adresom prebivališta Dubravska 9. No, MUP je odvjetniku koji je u ime svog klijenta HT-a zatražio podatke o prebivalištu dužnice, umjesto podataka prave dužnice dostavio osobne podatke (OIB, datum rođenja i trenutnu adresu prebivališta) naše sugovornice.

Bez ikakvih daljnjih provjera identiteta, pokrenut je postupak ovrhe u kojem je s računa imenjakinje dužnice ovršeno 239,06 kuna, odnosno 145,06 kuna duga HT-u i 94 kune naknade Fini koja provodi ovrhu. Da su joj s računa sredstva prisilno skinuta Antonija Kolarić shvatila je 21. siječnja provjeravajući svoj račun.

Pismeni prigovor
– Tada počinje moja potraga kako sam uvučena u dugovanje za koje nisam imala saznanja da ih imam. Nikada nisam bila pretplatnik HT-a i njihovih usluga fiksne mreže. Dakle, nisam njihov klijent, nemam ugovorni odnos pa time nisam mogla imati niti obveze prema njima – veli Antonija Kolarić. U Fini je doznala da se Ovršno riješenje OVRV 1120/06 odnosi na dugovanje za usluge fiksne mreže HT d.d. na njeno ime, no s drugom adresom prebivališta. Koja joj je poznata.

– Na toj sam adresi živjela do lipnja 1984. godine s roditeljima u zajedničkom kućanstvu. Na istoj adresi je živjela i moja rođakinja i imenjakinja Antonija Kolarić koja je nakon smrti majke nasljedila njezinu nekretninu i sve obveze vezane uz nju – navodi naša sugovornica. Njena rođakinja i imenjakinja, više od 25 godina ne živi u Hrvatskoj, a nekretninu je iznajmljivala.

Od odvjetnika Tihomira Zeca u Osijeku, koji je vodio Ovršni predmet, oštećena Antonija doznaje kako je ona uvučena u dugovanja koja nije počinila i o kojima nije imala nikakve informacije. Dakle, podatke krive Antonije Kolarić odvjetnik je dobio od MUP-a. “Tu navodno staje njihova odgovornost, pa su me uputili na javnobilježnički ured Ilinke Lisonek koja je ovjeravala Ovršno rješenje”, priča nam krivo ovršena Antonija. Od javne bilježnice dobila je kopiju kompletnog predmeta, te je odmah uložila i pismeni prigovor na prislinu naplatu po ovrsi priloživši pritom svoje osobne dokumente.

Ugovori nedostupni
Isti postupak krivo ovršena Antonija ponavlja i u HT-ovom centru na Iblerovom trgu. Tamo je zatražila i uvid u ugovor za telefonski broj na kojem je dugovanje za koje ju se tereti učinjeno.

– Službenica je odgovorila kako nema uvid u Ugovornu dokumentaciju te mi nije u mogućnosti dati te podatke jer se oni nalaze u arhivi. Telekomunikacijska kuća koja arhivu nema umreženu i koja nije transparentna?! Mislila sam da se šali. No, nije šala. Novac su mi otuđili, a dokumentaciju mi nisu u mogućnosti dati na uvid – ogorčena je Antonija Kolarić. Njen prigovor i osobnu dokumentaciju u centru su kopirali uputili službi za reklamacije. Od HT-a traži ugovor o telefonskoj liniji na uvid kako bi dokazala da ona nije dužnik. Žalila se i društvu Potrošač, a sada joj preostaje čekati povratne informacije i, vjerojatno, u konačnici pokrenuti sudski postupak kako bi se naplatila.

Izvor: Zadarski list