fbpx

Paketi hrane za gladne Zadrane

Traži se i hrana, no kako su prostorije Crvenog križa male, ne možemo paralelno izdavati i odjeću i hranu, pa tako hranu izdajemo nekoliko puta godišnje, za božićne i uskrsne blagdane

Ukupno sto i osamdeset paketa u kojima je: četiri kilograma brašna, jedna litra ulja, jedna tjestenina od četiristo grama, po jedan kilogram riže i šećera, primljeno je jučer u skladište Crvenog križa na Relji, no to ne zadovoljava potrebe sve većeg broja potrebitih građana grada Zadra, kaže Štefica Čirjak u Crvenom križu.

– Za ugrožene građane Zadra potrebno je minimalno petsto, šesto paketa. Unazad nekoliko godina, broj onih koji trebaju pomoć se jako povećao. Vidimo to kad pogledamo potrebu za odjećom koja se počela povećavati posljednjih pet godina. Tada smo imali oko osam posjeta dnevno, a sada imamo i od dvadesetpet do trideset, kazuje Čirjak, dodajući kako Crveni križ obuhvaća samo one najskromnije i najpotrebitije građane koji imaju dokaz za socijalnu pomoć, no potrebe su daleko veće, zaključuje Čirjak.

Pogotovo poslije Nove godine, potrebe građana su se povećale, pa se tako, počevši od ove godine povećao i broj onih koji traže pomoć Crvenog križa.

– Vjerojatno su se ljudi i istrošili pa zato traže pomoć. Sada dnevno imamo između 25 i 30 posjeta što je rekordna brojka, kazuje ova djelatnica Crvenog križa.

U zadarsko skladište Crvenog križa javljaju se sve više mlađi građani, kao i oni srednje dobi. Za svoju obitelj pomoć najčešće traže majke, a traže se najviše trenerke za djecu i odrasle, te druga jednostavnija odjeća koja se lako održava. Traži se i hrana, no kako su prostorije Crvenog križa male, ne možemo paralelno izdavati i odjeću i hranu, pa tako hrana izdajemo nekoliko puta godišnje, za božićne i uskrsne blagdane. Hrana pristigla sada izdat će se za vrijeme uskrsnih blagdana, a izdaje se onoliko koliko se može kupiti, budući da Crveni križ hranu nabavlja iz svojih sredstava, pojašnjava Čirjak, napominjući da, ukoliko građani žele donirati, neka se orijentiraju na one stvari za koje nije potrebno dodatno kuhanje, poput konzervi i šećera, jer najpotrebitiji građani najčešće nemaju uvjeta za kuhanje.

Izvor: Zadarski list