fbpx

Podbačaj na lokalnim izborima u HDZ-u kažnjavat će se raspuštanjem ogranaka

HDZ će možda već do kraja tjedna objaviti tko će biti njihovi kandidati za gradonačelnike Zagreba i Splita. U javnosti se dosad u tom kontekstu izvrtjelo niz imena, a sada je, kad je o Zagrebu riječ, izbor sužen na, kako kažu u vrhu stranke, jednog “nekompromitiranog člana HDZ-a” te dvije nestranačke osobe. Između te trojice napravit će se konačan odabir, a pritom će i predsjedništvo HDZ-a imati određen utjecaj. U Splitu je, pak, gradski odbor želio podržati liječnika Šimuna Anđelinovića, ali je on, neslužbeno doznajemo, u razgovoru s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom otklonio mogućnost svoje kandidature. HDZ-ova središnjica ionako je bila rezervirana prema njemu. Karamarko će u subotu boraviti u Splitu gdje dolazi na tradicionalnu proslavu godišnjice osnivanja lokalnog ogranka, a nazočit će i sjednici gradskog odbora. Procjenjuje se da će upravo na njoj biti odlučeno tko će HDZ predstavljati na izborima za splitskog gradonačelnika.

Inače, vodstvo glavne oporbene stranke u najvećoj je mjeri spremno odobriti izborne kandidate za župane, gradonačelnike i načelnike općina koje odrede lokalne organizacije. Međutim, od svih će se organizacija tražiti i odgovornost za postignute izborne rezultate.

– Predsjednik Karamarko zaista želi na drugačiji način voditi stranku nego što je to dosad bio slučaj. On i na djelu, a ne samo na riječima poštuje autonomiju županijskih, gradskih i općinskih odbora HDZ-a. Više je puta Karamarko i javno govorio da ljudi na terenu najbolje znaju što je dobro za njihovu sredinu. Ali, uz slobodu i autonomiju mora postojati i odgovornost. Načelan je stav vodstva HDZ-a da će nakon lokalnih izbora biti raspušteni svi naši odbori u županijama, gradovima i općinama u koji podbace na izborima. S tim moraju svi računati, rekao nam je izvor u vrhu HDZ-a.

Postavlja se, naravno, pitanje prema kojim će se kriterijima određivati nečiji izborni uspjeh. Nisu iste okolnosti za HDZ u, primjerice, Rijeci i Zadru.

– U nekim županijama i gradovima za nas je uspjeh isključivo pobjeda. U Zagrebu ili Splitu to, međutim, ne može biti imperativ, ali mislimo da je plasman naših kandidata za gradonačelnike u drugi izborni krug dohvatljiv cilj. Pritom nije nevažno i koliko će HDZ-ove liste dobiti glasova u izborima za predstavnička tijela u ta dva grada. U svakom slučaju, pokušat ćemo izraditi što preciznije kriterije na osnovu kojih ćemo vrednovati rezultate na lokalnim izborima i sukladno njima donosit će se odluke o mogućim raspuštanjima ogranaka, ističe naš sugovornik.

Izvor: Zadarski list