fbpx

Policija potvrdila: Za eksplozije u Zagrebu osumnjičen je ozlijeđeni 53-godišnjak Vojislav B.!

Ravnateljstvo policije danas je na izvanrednoj konferenciji za novinare otkrilo nove detalje istrage oko eksplozija u Zagrebu. Na konferenciji za novinare sudjelovali su glasnogovornica Ravnateljstva policije Jelena Bikić, načelnik PU zagrebačke Goran Burušić i načelnik policije Vitomir Bijelić.

“Eksplozije su bile prioritet policije! Rad policije je urodio plodom i pronašli smo osobu koja je osumnjičena za počinjenje ovog kaznenog djela!”, poručio je Bijelić odmah na početku konferencije. Načelnik policije Bijelić kazao je kako je za dovođenje u opasnost ljudi i imovine za postavljanje eksplozivnih naprava u Podsusedu i Stenjevcu uhićen 53-godišnjak ozlijeđen u eksploziji u Stenjevcu. Podsjetimo, radi se o 53-godišnjem paraglideru Vojislavu B. Kaznena prijava bit će podnesena Državnom odvjetništvu! U slijedećih 24 sata on mora ili biti pušten na slobodu ili mora protiv njega biti određen istražni zatvor, ako bude određen istražni zatvor on će biti smješten u bolnicu za osobe lišene slobode.

“Zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela dovođenja u opasnost opće opasnom radnjom ili sredstvom dana 9. siječnja postavljanjnem improvizirane eksplozivne naprave u Podsusedu i 11. siječnja kada je na autobusnoj stanici postavio i aktivirao eksplozivnu napravu uhićen je hrvatski državljanin rođen 1959. godine. U zakonu o predviđenom roku kaznena prijava će biti dostavljena nadležnom državnom odvjetništvu u Zagrebu. Uhićenje nije kraj kriminalističkog istraživannja”, priopćio je načelnik kriminalističke policije Vitomir Bijelić.

U eksplozijama sudjelovalo više osoba?

“Do danas je objavljeno više od 250 obavijesnih razgovora, a provedeno je i 25 pretraga stanova, vozila, pretraga računala, ali istraga se i dalje nastavlja. Provodi se vještačenje nad 200 predmeta izuzeta tijekom istrage, a neka vještačenja već su dokazala kako je upravo ovaj muškarac počinitelj ovih kaznenih djela”, kazali su na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Kako je naglasio načelnik policije Vitomir Bijelić, za ovo kazneno djelo propisana je zatvorska kazna u trajanju i do 5 godina. Osumnjičeni muškarac zasad nije službeno ispitan, a policija ima informacije i kako muškarac odbija u ovom trenutku primiti hranu. Motiv napada i dalje nije poznat, ali policija i dalje isključuje mogućnost da se radilo o terorističkim napadima.

“Od trenutka prve eksplozije formirana je posebna radna skupina koja je sastavljena od kriminalista ravnateljstva i PU zagrebačke te SOA-e i vojne policije, a ta radna skupina provodi niz radnji, ali i dokazne radnje temeljem suca istrage”, dodao je Bijelić.

Ipak, policija i dalje ne isključuje da je u eksplozijama sudjelovalo više osoba.

“Pred nama je veliki posao, moramo utvrditi motiv počinitelja i eventualno prisutnost i ulogu nekih drugih osoba koje su sudjelovale u počinjenju ovog kaznenog djela”, kazao je Bijelić.

Izvor: index.hr