fbpx

Porazne brojke – bez posla više od 370 tisuća ljudi

Vojska nezaposlenih povećava se iz dana u dan. Prema najnovijim podacima Zavoda za zapošljavanje, trenutačno je 370.458 nezaposlenih osoba, dok je samo 5.245 slobodnih radnih mjesta. Od nove godine broj nezaposlenih porastao je za gotovo 12 tisuća, što znači da u prosjeku bez posla dnevno ostaje gotovo 800 osoba.

U prilog činjenici da situacija u posljednjih deset godina nikad nije bila gora, idu i podaci koje je u utorak objavio Državni zavod za statistiku, a po kojima je stopa registrirane nezaposlenosti za prosinac iznosila 21,1 posto. Riječ je o najvišoj razini stope registrirane nezaposlenosti od ožujka 2003. godine.

Uz Vladine mjere bez posla ostalo 64 tisuće ljudi

Ove brojke potvrđuju da su Vladine mjere poticaja zapošljavanja doživjele potpuni neuspjeh. Podsjetimo, Zakon o poticanju zapošljavanja stupio je na snagu krajem svibnja 2012., a Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o poticanju zapošljavanja u studenome.

Na kraju svibnja 2012. u evidenciji HZZ-a bilo je registrirano 306.056 nezaposlenih osoba. Znači da se od stupanja na snagu “Mrsićevih mjera” na burzu rada prijavilo više od 64 tisuće ljudi.

Nažalost, brojke sa službene web stranice HZZ-a u skoroj budućnosti bit će još crnje. Ekonomski analitičari predviđaju da bismo brojku od 400 tisuća nezaposlenih mogli dosegnuti već krajem ožujka, a nakon čega bi rast trebao biti usporen zbog sezonskog zapošljavanja.

Ništa bez investicija

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak u utorak u reakciji na kritike Hrvatske biskupske konferencije o Zakonu o strateškim investicijama kazao je da je njegovo donošenje važno upravo kako bi se zaustavio ovaj negativan trend. Kaptolu je poručio da vojska nezaposlenih više ne može čekati i da on zbog nezaposlenosti, kako je rekao, noćima ne spava.

“Ja svaku noć idem leći s 370 tisuća ljudi koji nemaju posao i pokušavam nešto za njih napraviti. U nečemu ću uspjeti, u nečemu neću”, rekao je ministar Vrdoljak.

Izvor: net.hr