fbpx

Potpora SAD-a: Nema sumnje da Hrvatska ulazi u EU 1. srpnja 2013.

Visoki dužnosnik američkog State Departmenta zadužen za jugoistočnu Europu potvrdio je da za Amerikance nema sumnje da će Hrvatska 1. srpnja postati punopravna članica EU te je stoga pozvao i Sloveniju i Hrvatsku da “hitno porade” na rješenju problema oko Ljubljanske banke.

– Potičemo obje zemlje da hitno rade na pronalaženju rješenja kako bi mogli krenuti dalje i kako bi Slovenija mogla početi proces ratifikacije. To nije američki problem, mi nemamo ulogu posrednika ili bilo kakvu drugu ulogu osim što ohrabrujemo i potičemo obje zemlje. Financijski stručnjaci se nalaze ponovno 22. siječnja i to je važan trenutak, trebaju iskoristiti tu priliku, dodatno se angažirati i krenuti naprijed – rekao je Philip Reeker, zamjenik pomoćnika američke državne tajnice.

Uoči razgovora premijera Milanovića i Dačića u Beogradu, vodeći američki diplomat za Balkan u Bruxellesu je izjavio da SAD podržava taj susret. Na pitanje hoće li susret dvojice premijera smiriti negativne reakcije u Srbiji nakon oslobađajuće presude Gotovini i Markaču u Haagu, Reeker je odvratio: “Haaški je sud imao vrlo važnu ulogu. Može biti neslaganja, ali važno je prihvatiti pravomoćne presude i ići dalje”.

Izvor: Večernji list