fbpx

Povećavaju se plaće šefovima niza državnih agencija i institucija

Kako bi ostvarila ambiciozni plan investicija za 2013. godinu, Vlada osniva koordinaciju s tri radne skupine. Na čelu koordinacije je potpredsjednik Vlade Branko Grčić. Izmijenjena su i pojedina prava državnih službenika, dužnosnika, ali i zastupnika te predsjednika Republike.

Jedna radna skupina koordinacije bavit će se prvenstveno javnim investicijama, odnosno nadzirat će javna poduzeća.

Druga će biti zadužena za fondove EU, dok će se treća baviti privatnim investicijama i raditi općenito na poboljšanju poslovne i ulagačke klime. Voditelji radnih skupina nove koordinacije su ministri Ivan Vrdoljak, Siniša Hajdaš Dončić, Mirando Mrsić te Grčićev zamjenik Jakša Puljiz. U skupini kojoj predsjeda ministar Vrdoljak bit će i predstavnici poslodavaca, obrtnika te gospodarske komore.

Investicije – zaronile

Grčić je kazao da se ovo odnosi na sve projekte koji se financiraju iz proračuna Vlade, ali i na privatni sektor. Strateški cilj je da se što više angažiraju bespovratna sredstva EU te eliminacija administrativnih i drugih barijera za privatne investicije.

“Problem investicija je ključni problem ove države, ta je komponenta pala najviše u krizi – za trećinu. Osnovni su problem privatne investicije, koje su pale gotovo 40 posto, a one sa 75 do 80 posto sudjeluju u ukupnim investicijama”, izjavio je. Vlada će pojačanom aktivnošću i novom organizacijom podržati ove strateške ciljeve i pratiti pomake temeljem vrlo mjerljivih indikatora, a u tome će joj pomagati i stručnjaci iz redova poslodavaca.

Ladice

“Cilj je da nijedan projekt ne ostane u ladicama činovnika”, izjavio je. Svi projekti strateške važnosti će se javno prezentirati i razmotrit će se problemi, uz političku potporu Vlade kako bi se mogli rješavati ubrzano.

Dva zakonska prijedloga bi trebala ubrzati procedure, nastavio je, a to su Zakon o poticanju ulaganja, koji čeka provedbenu uredbu i Zakon o strateškim investicijama, koji će posebno ubrzati procedure za projekte vrijednosti preko 20 milijuna eura te preko 50 milijuna eura kada se radi o turizmu.

Inače, iz Vlade danas u Sabor odlaze izmjene zakona o državnim službenicima, o obvezama i pravima državnih dužnosnika i saborskih zastupnika te konačni prijedlog Zakona o posebnim pravima bivših predsjednika, kojima se, za sada samo Stipi Mesiću, ukidaju određena prava i povlastice.

Garantiranje radnog mjesta dužnosnicima

Ministar rada Mirando Mrsić kazao je kako će dužnosnici koji nisu ponovno imenovani na novu dužnost moći vratiti bez provedbe javnog natječaja starom poslodavcu iz državnog i javnog sektora.

“Kada se radi o realnom sektoru, potrebno je postići sporazum sa poslodavcem koji u roku od 45 dana mora donijeti odluku”, rekao je. Ukoliko mu se odbije zahtjev za povratak na radno mjesto, ima pravo na model šest plus šest, odnosno plaću iz državnog proračuna i nakon isteka dužnosti.

Ravnateljima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje znatno je povećana plaća – s oko 12 na oko 16 tisuća kuna, odnosno na razinu plaće ravnatelja Carinske uprave. Povećana je i plaća i ravnateljima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, ravnatelju Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije te ravnatelju Središnjeg registra osiguranika.

“Konačno će biti adekvatno valorizirani za posao koji im predstoji”, objasnio je Mrsić. Predstoji im restrukturiranje zavoda i provođenje reformi.

Ravnatelji, njihovi zamjenici i pomoćnici dobili su tako status državnih dužnosnika i do 20 posto veće plaće.

Promijenjena su prava predsjedniku, nakon isteka dužnosti predsjednika. Imat će pravo na ured, dva zaposlena službenika, vozača i službeno vozilo na teret državnog proračuna pet godina nakon napuštana Pantovčaka.

Slavko Linić predstavio je usklađivanje pravnog okvira državnih potpora brodogradnji s aktom pravne stečevine koji je na snazi od 2011. godine u EU.

Prema dosadašnjoj odluci Vlada je od 2008. do kraja ove godine dala 14,4 milijardi kuna potpora brodogradnji – kako za gašenje proizvodnje, zapošljavanje, strukturne potpore tako i za modernizaciju.

“Novi pravni okvir predviđa potpore, samo to sada može biti za inovacije, regionalne potpore i potpore kreditima brodarima, domaćim i stranim, za sve vrsta preinaka, dogradnji i novogradnji”, kazao je Linić, zaključujući kako se od 2014. na dalje ukida potpora za poseban program u sektoru brodogradnje, a poticaji će biti usmjereni na sve grane industrije, pa i brodogradnju.

Opačić: 21 stan ide namjenit će se za socijalnu inkluziju

Potpredsjednica Vlade za socijalnu politiku Milanka Opačić kazala je kako se zadnjih dana u javnosti pojavila ‘robinhudovska priča’ o dodjeli stanova socijalnim slučajevima. Kazala je kako je Agencija za upravljanje državnom imovinom ustupila 21 stan između 20 i 84 kvadratna metra površine za programe socijalne inkluzije, odnosno za transformaciju sustava socijalne skrbi.

Primjerice, država je iz iz sustava socijalne skrbi azilantima plaćala smještaj 225 tisuća kuna na godinu, a sada će se na tome uštedjeti.

Odbila je komentirati odlazak Damira Kajina iz IDS-a povodom spora sa šefom stranke oko njegove kandidature za župana na lokalnim izborima, kazavši da je to pitanje za IDS.

“Imamo previše problema u Vladi i na to smo usmjereni”, kazala je.

Neće biti izdavanja obveznica, nego će se uzimati krediti

Ministar financija kazao je uoči sjednice Vlade da će se država sigurno zadužiti i u stranim valutama, jer su naše obveze i jesu u valutama. Najavio je i da će se država zaduživati kod banaka – naših i stranih, putem kredita i direktnih pregovora s njima.

“Neće biti izdavanja obveznica koje ćemo dati na međunarodno tržište, iz jednostavnog razloga što skidanje rejtinga znači da investitori traže obrazloženje. Želimo da se ostvare neke investicije da bi investitorima mogli pojasniti što se to događa i može li Vlada imati povjerenje kod investitora”, rekao je Slavko Linić.

Vladi je stalo kod investitora, da jednostavno shvate da se politika u Hrvatskoj vodi vrlo odgovorno, da situacija nije lagana, ali da se i štedi i zna upravljati s financijskim resursima, zaključio je.

Izvor: net.hr