fbpx

Pozdrav Suncu mora na popravak: rekonstrukcija košta 600 tisuća kuna

Poznata gradska atrakcija Pozdrav Suncu mora na hitnu rekonstrukciju zbog dotrajalih dijelova što će gradski proračun koštati oko 600 tisuća kuna, a moguće i puno više.

– Instalacija sada tek djelomično radi, odnosno radi samo nekoliko ploča. Nije riječ o oštećenju već dotrajalosti elektronskih sklopova i kabela ispod staklenih ploča uslijed utjecaja mora i soli, temperaturnih razlika i atmosferilija. Dotrajale dijelove potrebno je zamijeniti, a trošak će biti pokriven iz sredstava predviđenih za redovito godišnje održavanje instalacije, doznajemo od Ivane Dadić iz gradskog ureda za informiranje.

Mladen Končurat, vlasnik tvrtke Infotel koja je od Grada Zadra zadužena za održavanje elektronskih dijelova instalacije, kaže da se ipak ne radi o redovitom servisiranju već prvoj većoj rekonstrukciji Pozdrava Sunca od njegovog “puštanja u pogon”, krajem 2007. godine.

– Ovo će biti prvi veći rekonstrukcijski zahvat u petogodišnjoj eksploataciji Pozdrava Suncu. Uslijed utjecaja mora, padalina i temperature, popustili su elektronski spojevi, a kabeli koji međusobno povezuju ploče su se stisnuli. Treba ih zamijeniti novima, po mogućnosti otpornijim dijelovima, što će, nadam se, biti završeno do početka svibnja, procjenjuje Končurat.

Dosad je godišnje u prosijeku mijenjao pet do šest kutija s elektronskim sklopovima, a sada bi, ističe, trebalo zamijeniti sve 33 kutije i sve kablove koji povezuju sve 264 solarne ploče.

– Potrebne dijelove Grad će naručiti od proizvođača, njemačke tvrtke Leurocom. Kako se ne radi o dijelovima kojih ima slobodno na tržištu, već se izrađuju po narudžbi, trebat će pričekati nekoliko mjeseci dok ih dobijemo. Novi dijelovi trebali bi biti moderniji i otporniji od dosadašnjih, a prioritet je instalaciju što prije vratiti u punu funkciju, veli vlasnik Infotela.

Puna funkcija Pozdrava Suncu, međutim, ni ovaj put neće biti ostvarena, barem ne onako kako je to zamislio njezin autor. Naime, arhitekt Nikola Bašić je Pozdrav Suncu zamislio kao interaktivnu instalaciju koja bi svoje neobične svjetlosne kombinacije proizvodila u sinkroniziranom radu s Morskim orguljama ili prolaznicima.

Naime, Pozdrav Suncu je trebao imati “senzore” koji bi vanjski utjecaj, od zvuka Morskih orgulja do prolaska šetača, registrirao na svojoj površini u obliku svjetlosnih senzacija. Od toga, međutim, ni ovaj put neće biti ništa.

Iz gradske uprave poručuju da je prioritet vratiti instalaciju u osnovnu funkciju, a za sve ostalo trebat će pričekati neka bolja vremena. Štoviše, tehničko rješenje koje bi trebalo ostvariti prvotnu ideju autora još uvijek nije ni pronađeno.

A dok se ne pronađe i ne instalira, Pozdrav Suncu će i nadalje funkcionirati kao obični kompjuterski screensaver (eng. čuvar zaslona), zbog čega je među mladima Zadranima vrlo brzo dobio urbani nadimak: Disco guvno.

U pet godina više od 100 intervencija
Mladen Končurat nije nam mogao točno reći koliko je tijekom pet godina održavanja imao intervencija na Pozdravu Suncu, niti koliko su iznosili troškovi njegovih stotinjak intervencija. No nedvojbeno je da se dosadašnji troškovi održavanja mjere u milijunima kuna.

– Nekad imamo dvije-tri intervencije mjesečno, a nekad i dvije-tri dnevno. Nekih smo mjeseci morali i više desetaka puta izlaziti na teren uslijed raznih vidova oštećenja ploča ili otkazivanja rada pojedinih dijelova instalacije. U svakom slučaju izlazimo na teren svaki put kada sami primjetimo ili nam netko dojavi da s instalacijom nešto nije kako treba, govori Končurat.

Projekt od 10 milijuna kuna
Podsjetimo, knjigovodstvena vrijednost instalacije Pozdrav Suncu iznosi 7,8 milijuna kuna bez PDV-a, a kad se tome dodaju građevinski i kamenoklesarski radovi te troškovi projektiranja, cijena raste na iznosi između 9 i 10 milijuna kuna, bez PDV-a.

Sredstva za taj zahvat dobivena su uglavnom iz državnog proračuna, kao i novac za proširenje Istarske obale i uređenje partera, vrijednog od 55 milijuna kuna.

Izvor: Slobodna Dalmacija