fbpx

Prijeti joj 15 godina jer je seksualno iskorištavala sina

Dječak se požalio rodbini, koja je slučaj prijavila Centru za socijalnu skrb, a on policiji. Majka je pritvorena

Ono što smo dosad mislili da se kao patologija, nažalost, događa tamo negdje vani, ne u našoj zemlji, dogodilo se i kod nas. Na jednom hrvatskom otoku uhićena je majka osumnjičena da je seksualno zlostavljala i iskorištavala svog sina, starijeg nešto više od 10 godina. Iako psihijatri i psiholozi znaju da i majke, a ne samo očevi, mogu biti seksualni zlostavljači, premda znatno rjeđe, kod nas takvih slučajeva, koliko javnost zna, dosad nije bilo.

Policija nam je potvrdila da je žena u tridesetima uhićena i kazneno prijavljena zbog spolne zloporabe djeteta mlađeg od 15 godina, za što joj prijeti zatvorska kazna od tri do 15 godina.

Rodoskvrnuće

Uz to može kazneno odgovarati i za rodoskvrnuće, za što joj prijeti još godinu dana zatvora. O detaljima monstruoznog čina majke nad sinom policija, razumljivo, nije htjela službeno govoriti, no potvrđeno nam je da je slučaj sablaznio i same policajce, ali i djelatnike nadležnog Centra za socijalnu skrb koji su cijeli slučaj, kako nam je rečeno, i prijavili policiji. Njima su, pak, monstruoznost majke koja je seksualno zlostavljala svoje dijete navodno prijavili drugi članovi obitelji, kojima se dijete požalilo. Majka je u pritvoru i očekuje se, kako doznajemo, da će istraga uskoro biti okončana. Osumnjičena žena dosad nije bila prijavljivana Centru za socijalnu skrb za zlostavljanje djeteta.

Dječji psihijatar iz zagrebačke bolnice u Klaićevoj dr. Nenad Jakušić kaže da se jako rijetko događa da majke seksualno zlostavljaju djecu, znatno rjeđe nego što to čine muškarci.

– Da majka seksualno zlostavlja sina te dobi to se vrlo rijetko događa. Nikad u praksi nisam imao situaciju da je majka seksualno zlostavljala dijete. Takve osobe imaju poremećaj empatije i super ega. Nemaju osjećaj da čine nešto što će na djetetu ostaviti pogubne posljedice, što ga može uništiti za cijeli život. Nemaju osjećaj da će netko ispaštati zbog njih, u stanju su napraviti bilo što pod uvjetom da ih nitko ne razotkrije. Kao osobe su nepouzdane, jako je teško na njih utjecati, ima ih puno u zatvorima i mi psihijatri nazivamo ih psihopatskim osobnostima – kaže dr. Jakušić.

Seksualno zlostavljanje djece ostavlja teže posljedice nego fizičko, ističe dr. Jakušić, jer puno više zadire u psihu žrtve. Djetetu se sve ruši kada ga seksualno zlostavlja roditelj…

Nisu nužno i pedofili

Ravnateljica zagrebačke Poliklinike za zaštitu djece, psihologinja dr. Gordana Buljan-Flander, kaže da su imali samo jedan slučaj da je majka seksualno zlostavljala svoje dijete. Stoga prema podacima s Poliklinike mogu reći da su imali samo 0,5 posto majki seksualnih zlostavljačica, a očeva seksualnih zlostavljača bilo je 17,6 posto.

– Seksualni zlostavljač djeteta nije nužno i pedofil – kaže dr. Buljan-Flander. Dr. Jakušić tumači da su pedofili osobe koji imaju sklonosti prema djeci kod koje nisu razvijene spolne osobine.

Sutkinja za mladež zagrebačkog Županijskog suda Lana Petö Kujundžić, koja vodi procese u kojima su maloljetnici optuženi, ali i procese u kojima su djeca žrtve odraslih zlostavljača, u posljednjih 20 godina nikad nije imala predmet u kojem je majka optužena za seksualno zlostavljanje sina niti zna da su takve predmete imali njezini kolege.

– Ne bih rekla da ne postoje majke koje seksualno zlostavljaju sinove, nego mislim da ih je puno teže otkriti nego očeve koji zlostavljaju kćeri. Mislim da će muška djeca puno teže izreći da ih je zlostavljala majka nego ženska djeca, koja će se odrasloj osobi za koju osjete da će im biti podrška lakše povjeriti da ih je zlostavljao otac – kaže sutkinja Kujundžić.

Seksualni zlostavljači mogu biti smanjeno uračunljivi ako je riječ o pedofilima, ali i potpuno uračunljivi i svjesni što rade. A što je dijete koje zlostavlja roditelj veće, to je i njegova trauma veća, kažu stručnjaci. Ako zlostavljanje dulje traje, to gore.

Izvor: Večernji list