fbpx

Prosvjetna inspekcija profesorici uručila otkaz, ona ga ne želi potpisati

Mi ne želimo da se djeci mijenja profesor na polugodištu. Smatramo da je profesorica dobila otkaz nepravilnim radom školskih službi. Nas ne zanima tko je odgovoran za ovo već želimo da se ova situacija riješi – Meri Peša, jedna od roditelja

Brojni roditelji učenika 8.c razreda Osnovne škole Krune Krstića okupili su se jučer kako bi podržali Zorku Bebić Tokić, profesoricu kojoj je temeljem naloga prosvjetne inspekcije u petak uručen otkaz, nakon što je šest godina radila u toj školi. Prosvjetna inspekcija je, naime, našla nepravilnosti u ugovorima još tri učiteljice produžene nastave i kuharici, te je škola dobila naloge temeljem kojih mora dati otkaze tim osobama.

Prema onome što su rekli roditelji i profesorica Bebić Tokić, ravnatelj smije dati otkaz zaposleniku tek uz suglasnost Školskog odbora, koji u ovom slučaju nije sazvan, čime je prekršen Statut.

Radila šest godina
– Oni su napravili pogrešku u ugovoru i nisu me zaštitili, nije me zaštitio ni sindikalni povjerenik ni škola, rekla je uzrujana profesorica koja u školi radi već šest godina te je uz predavanje engleskog jezika i razrednica učenicima osmog razreda. Na razgovor sa zamjenicom ravnateljice Tatjanom Jurić, profesorica Bebić Tokić jučer je povela i odvjetnika Franka Kotlara koji je po izlasku sa sastanka rekao da žele da se poštuju sve zakonske procedure što im je i obećano. Dodao je da ima više zakona koji reguliraju trenutačnu situaciju te da trebaju razmisliti o svemu i vidjeti kako dalje.

Nakon sastanka sa zamjenicom ravnateljice profesorica Bebić Tokić otišla je na nastavu jer nije potpisala otkaz te je još uvijek u radnom odnosu.

– Mi ne želimo da se djeci mijenja profesor na polugodištu. Smatramo da je profesorica dobila otkaz nepravilnim radom školskih službi. Nas ne zanima tko je odgovoran za ovo već želimo da se ova situacija riješi. Djeci je ovo bio velik šok, jer je ovo već treći profesor koji im se promijenio od petog razreda. Ona je razrednica i mi na njen pedagoški rad nemamo prigovora i želimo da ostane do kraja školske godine, rekla je Meri Peša, jedna od roditelja. Dodala je da će tražiti od svih odgovornih institucija da zaštite njihovu djecu. S njom se složila i Suzana Petani, predsjednica Razrednog vijeća roditelja, koje nije bilo obaviješteno o otkazu profesorici.

Prozivaju ravnateljicu Matešić
– U petak smo doznali da je profesorica Bebić Tokić dobila otkaz. Prema Statutu škole ravnatelj je dužan obavijestiti roditelje o nastalim promjenama, ali to nije učinjeno, istaknula je Petani. Još jednom je dodala da žele da se učiteljica zadrži na poslu te smatraju da je za nastalu situaciju odgovorna ravnateljica Jasmina Matešić, koja je trenutačno na porodiljnom dopustu.

– Prosvjetna inspektorica je u petak naložila da se po nalogu postupi odmah i mi smo odmah napisali otkaz ugovora, ali profesorica Bebić Tokić nije potpisala ugovor tako da je još uvijek u radnom odnosu. Budući da se ovo dogodilo u petak, nisam bila u mogućnosti sazvati Školski odbor, koji će se sastati kroz tri dana, objasnila je zamjenica ravnateljice Jurić, ističući da će se držati rješenja koje je dobila te da će se raspitati u Ministarstvu o daljnjim postupcima.

Izvor: Zadarski list