fbpx

Radnik “Naute” izgubio nogu, a novac za odštetu završio u Galićevim stanovima

Pravna bitka sada 32-godišnjeg Davora Štrmelja pravomoćno je okončana – tvrtka u kojoj je radio mora mu isplatiti 1,4 milijuna kuna jer je, dokazano je, zbog nemara postao teški invalid. Prije sedam godina Davor je radio u Nauta Lamjani, točnije u tamošnjoj tvornici dizalica Crane power. Na noge mu je pala teška dizalica, lijeva mu je zbog toga amputirana, a desnu su kirurzi teškom mukom spasili iako su kosti bile smrskane.

– Na početku prošle godine prvostupanjska je presuda donesena u moju korist, a koncem godine i drugostupanjska – Crane Power mi treba isplatiti 1,4 milijuna kuna. Čini mi se da su odvjetnici firme nešto i zakasnili sa žalbama, ali novca još nema nikako i ne znam što će s tim biti – kaže Davor Štrmelj.

Situacija je vrlo složena jer je tvrtka Crane power u međuvremenu otišla iz Hrvatske, sada uspješno radi u Sloveniji.

No značajnije od toga da po svemu sudeći sadašnja tvrtka Crane power nema više novac za isplatu odštete Štrmelju jer je jednom već taj iznos bio rezerviran. Prema sudskoj odluci Nauti Lamjani je bilo zabranjeno da ispuni svoju obvezu plaćanja prema Crane poweru (jer se odselila u Sloveniju). Tom privremenom mjerom trebala se osigurati tražbina ozlijeđenog radnika koji je bio u sporu s povezanim društvom Crane power.

Rezervirano je trebalo ostati 1,5 milijuna kuna, no radnici su u listopadu 2005. godine otkrili da je Nauta Lamjana uplatila 1,151.280 kuna na osobni račun građevinskog poduzetnika Tomislava Galića.

Navedeno je kako je to depozit do pravomoćne presude po predmetu VI-P-2083/05 odnosno Štrmeljeva obeštećenja. A kao garanciju Galić će dati založno pravo na nekretninama u svom vlasništvu do tržišne vrijednosti od 1,5 milijuna kuna. Pri tome se ne kaže u korist koga Galić daje založno pravo. Nauta Lamjana nije imala nikakvih poslovnih odnosa kao tvrtka s ovim građevinskim poduzetnikom.

Nema založnog prava
No ovaj put je radio objekt usred Zadra, na Polačišću nasuprot Trgovinskom centru, sve uredno. U zemljišnim knjigama se lako nađe podatak da ni na jednom stanu ni garaži u toj Galićevoj zgradi nema založnog prava Nauta Lamjane. Još se 16 garaža vodi kao vlasništvo Tomislava Galića, na njegovom imenu je i četiri stana, a ostalo su sve privatni stanovi.

Među njima je kao vlasnik četiri garaže, te dva stana – jednog od 49, te pola drugog od 83,70 četvornih metara bivši direktor Nauta Lamjane Dražen Špinderk. A njegov je potpis na virmanu kojim je više od milijun kuna Naute Lamjane završio na osobnom računu Tomislava Galića u Hypo banci. Sve su ovo radnici Naute Lamjane u stečaju prijavili Državnom odvjetništvu.

Po ovome izgleda kao da je novcem brodogradilišta plaćeno nekoliko privatnih stanova (Špinderka ili možda još nekog drugog), a sad nema novca za isplatu odštete radniku koji je ostao bez noge!

Izvor: Slobodna Dalmacija