fbpx

Rođen 21 par blizanaca, 5 muškića težih od 5 kg

Zadar bilježi pozitivan prirodni prirast: u rađaonici zadarske Opće bolnice u prošloj je godini rođeno 1773 djece, što je 69 beba više nego u 2011. godini.

Iako se rodilo 1773 beba, obavljeno je manje poroda, ukupno 1752. Manji broj poroda, a 21 beba više: razlog je jednostavan, rodio se 21 par blizanaca. – Razlika u broju poroda i broju djece je nastala jer smo imali 21 par blizanaca, dok se u prošloj godini nisu rodile ni trojke ni četvorke – naveo je dr. Dominik Rukavina, liječnik zadarskog Odjela ginekologije.

Rodilje

U zadarskoj rađaonici se gotovo svake godine rodi više muške djece nego ženske. No, o rađaonici i zadarskim rodiljama već se govori kao o „posebnima“ zbog još jednog razloga – od svih novorođenih beba uvijek između 12 i 15 posto njih teži više od četiri kilograma, a samo lani je rođeno petero djece teže od pet kilograma. Sve bebe koje su pri porodu težile više od pet kilograma su – dečki, od kojih je jedan dosegao težinu od gotovo šest kilograma.

– Najveće muško dijete rođeno je s 5,783 grama i imalo je 58 centimetara – naveo je dr. Rukavina. Slijedio ga je dečkić koji je pri porodu imao 56 centimetara i težio je 5,050 grama. Prošle godine je u zadarskoj rađaonici rođeno 897 dječaka i 876 djevojčica, dakle 21 muška beba više od djevojčica. Najmlađa rodilja imala je 16 godina i uz jednu 17-godišnjakinju to su bili svi porodi maloljetnih trudnica.

Najstarija rodilja imala je 49 godina. U prošloj je godini u zadarskoj rađaonici čak 13 posto žena rodilo uz epiduralnu analgeziju, bezbolno, jer rađaonica od lani ima anesteziologa koji je dostupan 24 sata. Žene u Zadru „u ponudi“ imaju i rađanje na stolčiću, no ta je mogućnost lani iskorištena tek četiri puta. Najviše je klasičnih poroda, a poroda na carski rez bilo je 16 posto.

Izvor: Slobodna Dalmacija