fbpx

Rusija duguje 623 milijarde dolara, ali zato u trezorima ima 1000 tona zlata!

Vanjski dug Rusije u 2012. godini povećao se za 83,4 milijarde američkih dolara, objavila je ruska Središnja banka, te je sada dostigao vrtoglavih 623,963 milijarde dolara

To je značajan skok jer je 2011. godinu završila s povećanjem duga od oko 50 milijardi dolara. S druge strane, ruske zlatne rezerve dostižu oko 1000 tona, a izvoz je u prošloj godini bio 530,7 milijardi dolara.

No, ruski ekonomski analitičari time nisu zadovoljni jer je od toga čak 347 milijardi dolara pokriveno izvozom nafte, plina i naftnih derivata. I ruski proračun ne radi se na osnovi poreznih prihoda, nego prema projekcijama svjetske cijene nafte.

Iako su zaliha nafte i plina gotovo beskonačne (nedavno je pronađeno nalazište plina na sjeveru Sibira koje bi trebalo trajati 300 godina), ruskih proizvoda sve je manje na svjetskom tržištu.

Doduše, Rusija je postala prvi izvoznik oružja na svijetu – u prošloj godini sklopljeno je ugovora za 15 milijardi dolara – ali to ipak ne bi trebalo zadovoljiti jednu “ozbiljnu zemlju”, rekao nam je analitičar Anatolij Maksimov, koji smatra da bez proizvodnje konkurentnih proizvoda široke primjene ruska ekonomija ne može računati da bude među vodećima u svijetu, što je cilj Kremlja.

Prema podacima Središnje banke Rusije, zaduženje državne uprave naraslo je u prošloj godini za 10 milijardi dolara i sada iznosi 44,7 milijardi dolara, a dugovi banaka su 208,4 milijarde dolara.

Rusija se, ponovno nakon deset godina, na svjetskom tržištu pojavila sa svojim državnim obveznicama, ovaj put u vrijednosti od sedam milijardi dolara.

Inače, prema podacima za prvih devet mjeseci 2012., u Rusiju je investirano čak 114,5 milijardi dolara, što je pad od 14,4 posto u odnosu na 2011. Najviše je investirano u financijsko-bankarski sektor – 38,3 milijarde dolara, od čega čak 90 posto Švicarska.

U naftnu i rudarsku industriju uložena je 14,1 milijarda dolara, a u trgovinu čak 18,1 milijarda dolara. S druge strane, ruske tvrtke i poduzetnici investirali su nešto manje od 110 milijardi dolara.

Prema podacima ruskih medija, čak 70 posto ruskih građana ima neki oblik bankovne štednje, a od toga ih 80 posto štedi u rubljima.

Izvor: Jutarnji list