fbpx

SAD pod prisilom bankara uvodi dužničko ropstvo i zatvorske kazne?

SAD bi mogao postati poluga sasvim nove borbe bankara protiv ostatka naroda – sve češće se izigrava zakon da bi se dužnike odvelo u zatvore.

Od 1833. zabranjeno je federalno zatvaranje dužnika zbog neplaćenih dugova, no problem nastaje ukoliko se ovakve ideje prošire na više instance.

Washington probio led
Bez obzira na ovakve zakone, gotovo trećina saveznih država SAD-a i danas dozvoljava zatvaranje građana zbog dugova. Sreća u nesreći je da se radi o dugovima prema državi, no što ukoliko u zakonodavstvo uđe i dug prema trećoj strani? Današnji najčešći zatvorenici su oni koji nisu platili dugove vezane uz kaznene progone, a kao učestali slučaj možemo izdvojiti izbjegavanje uplata alimentacije.

Prve natruhe alarma dolaze iz države Washington koja je 2011. usvojila inicijativu u kojoj tvrtke mogu na sud priložiti dokaze kako je dužnik pravodobno obaviješten o parnicama protiv sebe, te zatim sudac ima pravo izdati nalog za uhićenje zbog civilnog duga. Daljnje implikacije su gotovo nevjerojatne i mogu ići sve do bankarskog ‘lova na vještice’.

Zatvaranje ljudi postalo svakodnevni posao
Na djelu je i sve više graničnih slučajeva koji potvrđuju da mediji ovaj puta ne pušu na hladno. Robin Sanders iz države Illinois je tijekom rutinske policijske kontrole uhićena zbog 750 dolara duga medicinskoj korporaciji, iako nije niti znala za taj dug. Slične situacije vidimo i u Hrvatskoj prilikom ovršnog postupka, a interesantno je da je i u Americi prilično popularna prodaja duga trećoj stranci, najčešće agencijama koje graniče s ‘utjerivačima dugova’ i ‘reketarima’.

Zatvaranje zbog dugova je protuustavno, no to u posljednje vrijeme rijetko koga u SAD-u previše brine. New Orleans pak prakticira zatvaranje dužnika na teret savezne države što dodatno pogoduje onima koji dug potražuju, najčešće bankarima. 140.000 tužbi za pritvaranje dužnika trenutno je u proceduri, 5.000 uhićenja na čekanju, a zanimljivo – deset agencija za ‘prikupljanje dugova’ također je na sudu zbog djelovanja ‘na rubu zakona’.

Stimulirani utjerivači dugova ruše Ustav
Kako je ovakva pravna praksa zabranjena Ustavom, suci sudjeluju u mreži zastrašivanja i protupravnih uhićenja. Ovaj tip ‘sive ekonomije’ očekuje porast od kvartala u sljedećoj godini što je također bitno istaknuti.

– Ono što vjerovnici ili njihovi odvjetnici mogu učiniti kako bi iskoristili neku vrstu plaćanja će u velikoj mjeri pomoći njihovom profitu jer, doslovce, imaju na milijune slučajeva – izjavio je Baverly Yang, odvjetnik za pravnu pomoć, prenosi Matrix World.

Utjerivači dugova imaju i vrlo ‘lijepe’ stimulacije – za svaku osobu koju uspiju zatvoriti ili naplatiti, dobivaju čak 1.500 dolara. Ne bi nas previše čudilo niti da ‘kolekcionari’ jednog dana tuže sami sebe jer je SAD već odavno izgubio svaku vezu s narodom i vlast pogoduje jedino interesnim skupinama.

Izvor: Dnevno.hr