fbpx

Samsung Galaxy S IV bit će prvi osam-jezgreni mobitel na svijetu

Najnovije glasine o nasljedniku najsnažnijeg Samsungovog mobitela navode kako će novog Galaxya S4 pokretati prvi osam-jezgreni procesor, kojeg će potpisati i izraditi Samsung

Kako navodi AnandTech portal, Samsung već radi na završnom testiranju prvog na svijetu osam-jezgrenog čipseta Exynos 5 Octa koji uz četiri ARM Cortex-A15 jezgre sadrži i četiri ARM Cortex-A7 jezgre. Te dodatne četiri jezgre, imaju manju brzinu i manje struje, a aktiviraju i deaktiviraju se po potrebi, odnosno kad telefon treba punu snagu te na taj način štede energiju baterije.

To znači da, iako čipset dolazi sa osam jezgara, u redovnoj upotrebi mogu biti samo četiri, oavisno o tome koliko kompleksna operacija se izvršava. Brži set procesora je brzine 1.8 GHz, dok je sporiji snižen na 1.2 GHz. Korištena je 28 nm tehnologija izrade.

Exynos 5 Octa imat će PowerVR SGX 544MP3 grafičku jedinicu brzine 533 MHz, što je za 30-60 MHz brže od konkurencije iz Applea, iPada i iPhona. Sada se samo čeka odgovor iz Applea, jer iPhoneu se ne piše dobro ukoliko sljedeći model bude imao četvero-jezgreni procesor.

Izvor: Dnevno.hr