fbpx

Šimunov ne da “Nautu Lamjanu” Erste banci

U stečajnom postupku “Naute Lamjane” vodi se prava rovovska bitka ne samo između bivših radnika koji bi se željeli vratiti na posao i većinskih vjerovnika, nego je nova fronta otvorena i na razini stečajnog upravitelja i dosad najvećeg vjerovnika Erste banke.
– Uz suglasnost stečajnog suca pokrenut je postupak pobijanja pravnih radnja kojima je Erste banka stavila hipoteku na teren “Naute Lamjane” – doznajemo od stečajnog upravitelja Edvina Šimunova. Riječ je o kreditu Jupiter Adriji koji je kao jamstvo imao teren od 64 hektara “Naute Lamjane”, a sredstva nisu služila za potrebe rada škvera na Ugljanu. Na prvom ispitnom ročištu u prosincu 2011. godine priznato je potraživanja Erste banke u iznosu od 56,36 milijuna kuna, odnosno 82 posto svih potraživanja.

Šimunov se sada savjetovao s odvjetnicima nakon traženja državne odvjetnice Lidije Vitaljić da se krene u pobijanje ovog tereta za “Nautu Lamjanu” i očito je dobio dovoljno dokaza da postoje dobri izgledi za dobivanje parnice.

– Ovaj postupka mogao je pokrenuti bilo koji vjerovnik, a stečajni upravitelj to može učiniti samo uz suglasnost stečajnog suca. Riječ je o parničnom postupku, a s obzirom na vrijednost spora, svaka će radnja koštati preko sto tisuća kuna. Sve to ide na teret stečajne mase, ako se spor izgubi – objašnjava Šimunov.

Troškovi spora

U slučaju da Erste banka izgubi spor, jasno, sav teret parničnog postupka ide na teret ove banke, a u bitnom će se promijeniti i situacija oko odnosa snaga u skupštini vjerovnika. U međuvremenu su došla i rješenja na inicijative bivših zaposlenika za razrješenje stečajnog upravitelja. U vrijeme prosvjeda pred Trgovačkim sudom zatražili su razrješenje Šimunova jer nije kontrolirao troškove vode i struje, koji su po podacima koji su dostavljeni sudu sada veći nego u vrijeme kad je škver radio.

No njihov zahtjev je odbijen jer ga nije dala „ovlaštena osoba“. Zahtjev za razrješenje stečajnog prema slovu Stečajnog zakona može podnijeti Skupština ili Odbor vjerovnika, a ne pojedinačni vjerovnici kao u ovom slučaju.

– Prema tome, izgleda da Sudu nije briga što stečajni upravitelj tolerirao gomilanje troškova stečajne mase, što se ne nadzire njegov rad. Iz formalnih se razloga odbacuje naš zahtjev, a nitko ne pita zašto za ovako veliki stečaj nije formiran Odbor vjerovnika – nezadovoljan je zastupnik radnika Mario Košta. Ovih je dana i Visoki trgovački sud odbio inicijativu radnika za poništavanje odluka Skupštine vjerovnika, no vrlo je zanimljivo da je jedan od zahtjeva bio i da se ne priznanje pravo Erste banci da bude većinski vjerovnik.

A sada stečajni upravitelj kreće u pravne radnje koje su u biti isto ono što su radnici tražili. Kad će i hoće li ugljanski škver ponovno proraditi postaje sve neizvjesnije.

Izvor: Slobodna Dalmacija