fbpx

Sloboda govora: Samo jedna stavka na popisu za odstrel novog Kaznenog zakona

Za kaznena djela protiv časti i ugleda među kojima su uvreda, sramoćenje i kleveta, predviđene su novčane kazne. Hoće li primjerice riječ ‘komunjara’ biti uvreda ovisi o okolnostima. Nije dovoljno ako je takav jedan epitet uvrjedljiv po osobnom mišljenju, mora se dokazati da je uvrjedljiv po općem shvaćanju.

Prema novom Kaznenom zakonu koji je na snagu stupio 1. siječnja 2013. kažnjivo je gotovo sve – od hakiranja do klevete. Korištenje foruma i društvenih mreža te ostavljanje komentara na portalima više neće predstavljati neobaveznu razbibrigu ili obračune budući da su uvrede, sramoćenje i klevete putem računalnog sustava ili mreže tretiraju kao kaznena djela za koje su predviđene novčane kazne.

Odvjetnica Vesna Alaburić napominje kako je ovakvo uređenje kaznenih djela protiv časti i ugleda korak natrag u zaštiti slobode govora budući da će otvoriti prostor kažnjavanju za iznošenje istinitih informacija što se dosada po važećem zakonu nije moglo postići.

– Istina je bila uvijek obrana od kaznenih djela za povredu časti i ugleda. S ovim kaznenim djelom sramoćenja će biti značajno povećan kazneni broj postupaka protiv novinara i drugih subjekata javne komunikacije. Dosadašnjim zakonom smo išli u pravcu dekriminalizacije klevete, a što se tiče kaznenog zakona bili smo na pragu slobode – smatra Alaburić.

Prema odvjetniku Anti Nobilu, cilj takvog zakona i trebao bi biti inzistiranje na snošenju odgovornosti za slobodu izražene riječi. Jedan prostakluk jednostavno ne treba štititi, jer se sve što nekome padne na pamet može reći na jedan pristojan način, mišljenja je Nobilo.

Onaj tko sjedne za računalo i rastegne prste prije verbalnih ‘obračuna’ morat će dva puta razmisliti. Obratiti se nekome neprimjerenim riječima poput ‘komunjara’ ne mora proći nekažnjeno.

– Nije dovoljno ako je takav jedan epitet, poput ‘komunjara’, uvrjedljiv po osobnom mišljenju, mora se dokazati da je uvrjedljiv po općem shvaćanju. ‘Komunist’, recimo nije uvredljivo, dok riječ ‘komunjara’ može bit – govori nam Nobilo.

Kazneno djelo ‘sramoćenja’ bit će katastrofa za slobodu govora

Poznati odvjetnik kaže kako netko tko smatra da je uvrijeđen sadržajem preko interneta mora dokazati da je netko postupao isključivo s namjerom da oštećenog uvrijedi i tek ga se onda može kazneno procesuirat. Jesu li za neki vrijednosni sud postojali opravdani razlozi odnosno je li postojala činjenična osnova za upotrebu riječi sa klevetničkim ili uvredljiv sadržajem, procijenit će sud obzirom na okolnosti.

Međutim, napominje odvjetnica Alaburić, to je složen i kompliciran postupak, s obzirom na dokazivanje i tumačenje obrane vlastitog mišljenja.

Prema novom Zakonu nema nikakvih promjena prema onome što se smatra kaznenim djelom uvrede. Relativno je drastična promjena u kaznenom djelu klevete jer se sada klevetom smatra svjesno iznošenje neistine koja može škoditi nekome. Ovo ‘svjesno’ je novost, ali najveća je novina zapravo kazneno djelo sramoćenja.

– Može se počiniti iznošenjem bilo kakve informacije koja može škoditi ugledu i časti, a dokazivanje istinitosti je dopušteno samo iznimno ako postoji opravdani javni interes i druge okolnosti koje su navedene tim zakonom. Mislim da je upravo najveći problem u ‘sramoćenju’ i to će biti katastrofa za slobodu govora – kaže Alaburić.

A što sa anonimnim komentarima?

Činjenica je da se na mnogim forumima mogu pronaći anonimni komentari koji nerijetko sadrže riječi uvredljivog sadržaja. Ako je riječ o komentarima registriranih korisnika, koji su se registrirali npr. e-mailom , onda policija može otkriti identitet osobe. Međutim, u ‘ozračju’ širenja slobode za iznošenje anonimnih komentara, odgovorni su i oni koji prenose te komentare. Stoga, ako je nešto anonimno uvijek netko može odgovarati na iznošenje uvreda i kleveti.

– Svaki komentar mora podlijegati istim kriterijima, i ovim anonimnim i javnim. Ljudi pribjegavaju anonimnim komentarima i onda misle da je sve dozvoljeno. Ista su pravila igre bili vi anonimac ili istupali javno. Anonimci će se možda prije izvući, ali ako postoji tehnički način da se ta osoba otkrije u pravilu ne postoji nikakva oslobađajuća okolnost. U stvaranju anonimnog polja slobode, svatko može raditi što god mu padne napamet , ali i sloboda govora ima svoja ograničenja gdje se negira sloboda drugog čovjeka – kaže Nobilo.

Ukoliko nekoga uvrijedite putem interneta, ta osoba može vas privatno goniti, a ukoliko budete proglašeni krivima, sud vam može naplatiti kaznu do 180 dnevnica. Jednaka je stvar i za sramoćenje gdje kazna možete iznositi do 360 dnevnica, dok vam za klevetu sud može naplatiti i do 500 dnevnica. Iznos će ovisiti i o elementima poput toga koliko je snažno povrijeđeno zaštićeno pravo, odnosno koliko je netko prostački izvrijeđan. Uzet će se u obzir u kojem je mediju to napravljeno, jer nije isto ako vas je netko izvrijeđao pred 50 ili 50.000 ljudi, smatra Nobilo.

Vesna Alaburić smatra kako će novi Kazneni zakon za posljedicu imati sigurno povećanje kaznenih djela uz drastično gušenje slobode govora.

– Obzirom na broj kaznenih predmeta za pravosuđe to neće značiti bitnu novost, ali će uvelike utjecati na rad medija, i to u negativnom smislu – zaključuje Alaburić.

Izvor: dnevno.hr