fbpx

Stečaj “Naute” preuzima Ivan Rude iz Šibenika

Edvin Šimunov, stečajni upravitelj “Nauta Lamjane”, razriješen je u ponedjeljak ove dužnosti, a predsjednica Trgovačkog suda Ardena Bajlo je za novog stečajnog u ovom složenom postupku imenovala Ivana Rudu, jednog od najiskusnijih stečajnih upravitelja iz Šibenika.

– Šimunov je zatražio razrješenje, a bio bi i bez toga zahtjeva razriješen jer je išao u kazneni postupak protiv Marija Košte, zastupnika bivših zaposlenika “Nauta Lamjane” u stečaju. To znači automatsko razrješenje odnosno izuzeće iz stečajnog postupka jer se radi o stečajnom upravitelju i stečajnom vjerovniku, objasnila je Bajlo.

Šimunov je tužio Koštu zbog klevete.

– U posljednje sam vrijeme više vremena morao posvećivati odgovorima na neutemeljene prozivke nego radu u ovom stečajnom postupku. Ne dozvoljavam da me se u mom gradu proziva na ovaj način kako su to činili predstavnici radnika i još neki uključeni u stečajni postupak “Nauta Lamjane” – kaže Šimunov, koji osim “Nauta Lamjane” vodi još nekoliko stečajeva.

Zahtjev za njegovim razrješenjem radnici ugljanskog škvera su podnijeli prije mjesec dana prosvjedujući ispred Trgovačkog suda. Tada su iznijeli podatke o enormnim troškovima vode i struje u škveru, veće nego u vrijeme dok se radilo.

Sud je taj zahtjev odbio, a u međuvremenu je Šimunov pokrenuo postupak pobijanja pravnih radnji kojima je Erste banka stavila hipoteku na teren “Nauta Lamjane”, kako je prije nekoliko mjeseci predlagala zastupnica Državnog odvjetništva, a donedavno je izgledalo kao da se stečajni ne slaže s tim postupkom.

Prije desetak dana otkrilo se da su se u škveru sudarile dvije dizalice iako navodno nitko na njima ne radi. I sad je stečajni podnio ostavku formalno zbog sudskog postupka, odnosno tužbe zbog klevete. U biti je na taj način realiziran zahtjev radnika na prosvjedu za njegovim razrješenjem.

Izvor: Slobodna Dalmacija