fbpx

STRAVA NA MEDVEŠČAKU: Tražio plastične boce u kontejneru, našao ljudsku lubanju

Lubanja je bila u kontejneru ispred stambenih zgrada u Bijankinijevoj ulici nedaleko od Zvonimirove ulice i centra Zagreba

U plastičnom kontejneru za smeće na Medveščaku u subotu navečer pronađena je ljudska lubanja, izvijestila je jučer zagrebačka policija o neugodnom nalazu. Lubanja je bila u kontejneru ispred stambenih zgrada u Bijankinijevoj ulici nedaleko od Zvonimirove ulice i centra Zagreba. S obzirom na vrijeme nalaza, u večernjim satima oko 21 sat pretpostavlja se da ju je prvi u kanti primijetio jedan građanin sakupljač povratne ambalaže. Nažalost, to je već drugi pronalazak lubanje u istom kvartu od rujna prošle godine, ali prvi slučaj da je pronađena u kanti s otpacima.

Lubanja je odnesena na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku kako bi se pokušalo utvrditi identitet i okolnosti smrti, te spol i godište osobe čiji su ostaci pronađeni. Zasad nema podataka u kakvom su stanju pronađeni ljudski ostaci, te imali li tragova koji bi pomogli istražitelji da doznaju nešto više kako je osoba skončala. Navodno je riječ o ljudskim ostacima starim desetak godina, no to su još uvijek samo nagađanja. U svakom slučaju, nepoznati počinitelj koji je bacio lubanju u kontejner za smeće izaziva gađenje i pitanje: Gdje je skriven ostatak ljudskog kostura?

Ljudska lubanja na Medveščačku pronađena je i 9. rujna prošle godine u ulici Horvatovac nešto sjevernije od lokacije najnovijeg nalaza. Pronađena je u žbunju uz samu cestu na kraju ulice nedaleko od parkirališta i zgrade Prirodoslovno– matematičkog fakulteta. Identitet osobe ostao je tajna. Neslužbeno se govorilo da je lubanja imala rupu od metka. U nedostatku informacija stanari su imali svoje pretpostavke, od toga da je ubojica znao da će se na toj lokacija graditi cesta pa je leš ostavio u zemlji preko koje je naslagan šljunak i asfaltni sloj a da je lubanja igrom slučaja »izronila«.
Jedan od poznatijih slučajeva pronalaska ostataka ljudskog tijela i identifikacije osobe bio je na zagrebačkom Jarunu. DNK analizom ostataka lubanje pronađene 30. ožujka 2011. godine na području Jarunske šume utvrđeno je da se radilo o lubanji Cvetka Simića, srbijanskog mafijaša čije je raskomadano tijelo nađeno 2010. na jarunskom jezeru. Lubanju je pronašao slučajni prolaznik koji je ondje postavljao klopke za komarce. Simićeva smrt nije rasvijetljena a povezivala se s obračunom unutar srbijanskog kriminalnog miljea. Špekuliralo se da je nešto znao o ubojstvu Ive Pukanića i da je mogao postati svjedokom tužiteljstva.

Izvor: Novi list